Smultronställen mellan Stockholm och Funäsfjällen

Bensinmackar i all ära, visst är det roligare med ett riktigt gott fika i en anrik miljö? Här har jag samlat mina favoriter på färden mellan huvudstaden och fjällen. Det finns flera vägar att välja på, men detta har blivit min favorit.

För att läsa mina reportage i tidsordning (samt även några från andra vägar), spana in etiketten nybloggat Stockholm-Funäsfjällen. Vill du hålla koll på när jag publicerar något mer (i allehanda ämnen) så ska du klicka på knappen.

De finaste smultronställena mellan Stockholm och Funäsfjällen

Om du inte vill läsa så långt utan köra snabbversionen så är den.

  • I Järvsö finns en hel hög med trevliga caféer att välja på.
  • Handla charkuterier hos Björks i Färila om du kör en vardag.
  • Goda knäckflarn i annorlunda miljö på Café Cineast i Sveg.

Etapp 1: Stockholm-Tönnebro

Första biten är inte särdeles upphetsande. Det är antingen motorväg eller vajerväg. Här vill man gärna stå på så gott det nu går i den täta trafiken till Arlanda (inte ens klockan fyra en lördagsmorgon är det riktigt glest). Färden passerar vissa milstolpar.

  • Det märkliga Dragon Gate vid Älvkarleby.
  • Gävle bro, en av de första i sitt slag. Här blir det ofta ett litet snabbstopp.
  • I Hagsta har vägkrogen vikingatema.

Har man gott om tid är det trevligt göra en avstickare mot kusten.

  • I Saltharsfjärden finns en fiskbutik som fått högsta betyg för sina produkter
  • Axmar bruk en vacker avstickare till kulturreservat

Etappen avrundas med att man svänger av vid Tönnebro. Det går förstås också att fortsätta norrut men då är fikamöjligheterna sämre.

Etapp 2: Tönnebro-Färila

Första biten förbi Stråtjära till Bollnäs är fin men det blir ännu vackrare när man kommer till Tidernas väg längs Ljusnan. Här finns så mycket att se att det är värt en egen semester.

Träslottet i Arbrå har byggt om. Numera har de öppet året runt i logen bredvid själva slottet (som alltså är en rikt dekorerad träherrgård).

De världsarvsklassade Hälsingegårdarna är till största delen svåra att besöka men måste ändå nämnas.

Baguetter och nyrostat kaffe hos Anders-Pers i Järvsö eller så väljer jag Järvsö gårdsbageri i andra änden av byn. Båda är bra.

I Färila blir det gärna två stopp. Björks vinner ofta priser för sin julskinka. Fläskrulladen, rimmat stekfläsk och deras egna falukorv är också värd att handla. Kakfen är riktigt duktiga på att göra semlor och rågbröd. De bakar ett bröd varje dag och om man är ute fel dag kan man beställa så gör de rågbröd också.

Etapp 3 Färila-Sveg

Detta är en kort etapp men å andra sidan är vägen ruggigt dålig vissa delar.

Även om jag fikat i Järvsö eller Färila stannar jag ofta och äter en sallad och knäckflarn på Café Cineast i Sveg. Men det händer att jag svänger höger i korsningen där världens största träbjörn nu ska räddas.

Etapp 4 Sveg-Funäsfjällen

Sista etappen är en relativt rak väg genom stora granplanteringar. Väglaget varierar kraftigt med årstiderna men hastighetsbegränsningen är densamma, vilket är ganska stolligt. Det är nästan alltid renar på vägen runt Långå. På våren är det gott om tjädrar i vägrenarna vid Tännäs.

  • Hembygdsgården i Hede med den vackra förstukvisten. I Hede finns också turistbyrå och café bredvid Ica.

Utsikten över Lossen är alltid lika mäktig.

Böcker gör resan roligare

Det är toppen med tips på nätet men ibland är det skönt att bläddra i en bok istället. Jag har (hittills) två böcker som är särskilt aktuella om du hamnat på denna sida. Nämligen Strövtåg i Funäsfjällen och Ett år i Härjedalsfjällen. Båda är lättlästa, innehåller många fjällbilder och ger inspiration för egna utflykter. Dessutom berättar de varför fjällen ser ut som de gör.

Saknade du din favorit?

Tycker du att listan ovan var lite tunn, kom gärna med förslag på utökningar. Den kan komma att utökas och om intresse finns skulle detta så småningom faktiskt kunna bli en till bok i min Smultronställen-serie. Min första Smultronställen-bok innehöll många tips som jag fått från läsare. På detta tema kan jag nämna att ifall du istället ska åka Stockholm till Göteborg, eller åker från Göteborg till Funäsfjällen, så har dessa resor egna sidor.

chefstomaten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.