Funäsfjällen – Kristina Svenssons tips på de finaste skidspåren och vackraste vandringarna
Varmt välkommen till vackra Funäsfjällen! På den här sidan har jag samlat ihop mina bästa tips för dig som reser hit för första gången (eller vill ha hjälp att hitta på min blogg). Vill du läsa senaste nytt, spana in nybloggat från Funäsfjällen. Mitt första tips är att se till att du inte missar något framöver genom att:
Välj de vackraste vägarna till Funäsfjällen
Alla vägar bär inte riktigt till Funäsfjällen men det finns många sätt att resa hit. De flesta använder egen bil men bussen Härjedalingen är ett smidigt sätt ta sig hit från Stockholm. Tekniskt sett är det möjligt att åka tåg eller flyg till Röros eller Östersund. Men det är en bra bit kvar när man kliver av och förutsätter nästan att man har en bil eller skoter som väntar. Oavsett var man startar blir resan roligare med trevliga stopp. Jag har samlat några favoriter från Göteborg respektive Stockholm på varsin egen sida.
- Smultronställen mellan Stockholm och Funäsfjällen.
- Smultronställen mellan Göteborg och Funäsfjällen.
Läs böckerna Strövtåg i Funäsfjällen och Ett år i Härjedalsfjällen
Mitt bästa tips är att läsa Strövtåg i Funäsfjällen och Ett år i Härjedalsfjällen. Böckerna är rikt illustrerade och mycket gedigna.
Du får följa med när jag kryper runt med kameran i näven för att fota minimala växter, testar våfflor, blir entusiastisk över nya vetenskapliga rön, testar fler våfflor och sågar reklamslogans. Böckerna sätter västra Härjedalen på kartan. De berättar hur geologi, väder, politiska beslut och visionärer samverkat till att området ser er ut som det gör.
Köp gärna böckerna i de lokala butikerna. De går också att beställa överallt där böcker säljs inför resan. Vill du sedan utöka läsdieten har jag en hel sida med boktips.
Funäsfjällen finns egentligen inte
Vi kanske ska reda ut en sak. Funäsfjällen finns inte. Inte som en geografisk plats i alla fall. Söker man på orden funäsfjällen eller funäsfjället i länsstyrelsernas länskarta blir sökresultatet noll. Däremot finns Funäsdalsberget, berget som tronar ovanför Funäsdalen.
Funäsdalen är centralorten i det geografiska område som jag menar när jag lite slarvigt refererar till Funäsfjällen. Funäsfjällen är namnet som används för samarbetet mellan ett par hundra turismföretag som finns i byarna Funäsdalen, Ramundberget, Tänndalen, Bruksvallarna, Tännäs, Ljusnedal, Fjällnäs samt Messlingen och Kappruet.
En stor del av attraktionen ligger i de gemensamma delarna. Därför är det praktiskt att prata om
Funäsfjällen även om platsen inte finns på någon karta.
Byarna som ingår i samarbetet Funäsfjällen
Tänndalen är min by. Den ligger längs Tännån vid foten av blomsterfjället Hamrafjället och har gått från att vara ett centrum för turåkning och blomstervandringar till slalomby. Jag har tagit tusentals foton mellan Tänndalssjön och foten av Lill-Skarven.
Fjällnäs är sista byn innan norska gränsen. Här började den moderna turismen med Fjällnäs högfjällshotell. Fjällnäs har de snösäkraste spåren sent på våren.
Funäsdalen är huvudorten. Här har vi service som skola, bibliotek, hälsocentral och museum. Men också Ica, Coop, butiker, restauranger och Systembolag. Här finns också ett gäng caféer som alla har sin specialitet. Nya Jonssons har bästa kardemummabullarna, Hemma hos Edith har godaste cheescaken, Café Loftet bästa öppettiderna och Gobua bästa glassen (hmm, jag har visst inte bara testat våfflor).
Ljusnedal huserade under tvåhundra år Härjedalens enda industri. Av Ljusnedals bruk återstår inte så mycket. Idag hittar vi randiga kor, golfbana och Tevsjön.
Bruksvallarna är centrum för längdskidåkning. Här samlas Sverigeeliten med jämna mellanrum. Sommartid är trafiken stor på Mittåkläppsvägen mot Djupdalsvallen.
Ramundberget är alpinbyn vid vägs ände. Eller i varje fall i änden av vägen från Bruksvallarna.
Tännäs är porten till Rogen, hem till Myskoxcentrum och Härjebrygg. Här kan man åka slalom i Tännäskröket eller gå på veteranskoterträff i våffelstugan Falkboet.
Ett av Sveriges längsta spårsystem
Om man ska peka ut en anledning till folkmängden ökar i västra Härjedalen och att här finns affärer, framtidstro och matställen så stavas det längdskidspår. Allt annat är komplement. Med det sagt så är det många som reser hit för att åka utför på vintern och utförsåkarna är populära för de spenderar mer pengar per dygn, än de som går på tur.
När det gäller skidspår så vill jag först slå ett slag för att välja rätt skidspår beroende på årstid och väder. Den korta versionen är att när det är kallt går jag uppåt och gör egna spår samtidigt som jag fotar spännande fenomen. När det blåser drar jag mig ner i de vindskyddade preparerade skidspåren. Och på vårvintern ger jag mig av till de underbara högfjällsspåren.
De flesta av mina blogginlägg i kategorin Funäsfjällen är från olika fotopromenader på vintern. Här är tre blogginlägg som är utmärkta att starta med.
- Välj rätt skidspår på vinter beroende på väder
- De tre bästa skidspåren runt påsk/Valborg/Kristi himmelsfärd
- Högfjällspåren mellan Fjällnäs och Tänndalen
Några skidspår som fått egna artiklar är Lillåslingan, Solturen original, Solturen via Ösjödalen samt Hållan-Klyfttjärn.
Blomstervandringar och kulturhistoria
Fjällen är attraktiva på ett annat sätt under barmarkssäsongen. Nu är det möjligt att utforska områdets berömda flora och inte fullt så kända kulturhistoria. Men det gäller att välja rätt tid. I Ett år i Härjedalsfjällen går jag igenom sju olika årstider. Under den årstid jag kallar vårfloden är kalfjället utom räckhåll medan dalgångarna är ett folktomt paradis för fågelskådare. Besökssäsongen startar först efter midsommar och sedan blir det allt bättre i augusti och september.
- 5 vägar direkt upp till kalfjället
- Flatruetvägen – Sveriges högst belägna allmänna väg
- Härjedalsfjällens sju årstider – alla med sin charm
Ett populärt fotoobjekt är vattenfall. Några har hittat ut på bloggen. Anderssjöåfallet, Svanåfallet, Kvarnströmmen, Silverfallet (i Ljungdalsfjällen). I böckerna syns även Tevåfallet, Livsäterån, Mittåfallet, Rändåfallet, Tännfallet och Rövrafallet.
Historiskt täta band till Tröndelag och Röros
Det är lätt att känna när man närmar sig Funäsfjällen och tappar täckningen på både mobil och FM-radio att få intrycket att man är på väg långt bort i obygden. Men västra Härjedalen ligger granne med ett av de historiskt viktigaste och rikaste områdena i Norge. Bergsstaden Röros är ett UNESCO världsarv.
- Forbönder anländer till Röros
- Karolinerna intar Röros i föreställningen Elden.
- Vilse i Norges största kromgruvfältet i Feragen.
Trondheimsfjorden lite längre norrut var ett av Skandinaviens viktigaste områden under forntiden och medeltiden, något som bland annat avspeglas i alla pilgrimsleder dit.
Nedslag i områdets historia
Under mina första tjugo år i Funäsfjällen samlade jag skidmil, jagade den perfekta bilden av en ripa och brydde mig inte ett skvatt om områdets historia. Men sedan jag började mitt stora utforskarprojekt har jag insett att Härjedalsfjällen är ett gammalt kulturlandskap, om än glesbefolkat. Detta är något jag skrivit om mer i böckerna, men det finns ett par artiklar från min research. De ligger i tidsordning, från stenålder till nutid.
- Hällmålningarna på Flatruet
- Järnåldersturen
- Fäbodarnas historia (bilder från Oviksfjällen)
- Jakten på norska motståndsmän
- Tänndalens fjällgård.
- Fjällträdgårdarna som försvann
Berätta om dina favoriter!
Vill du lägga till något? Tycker att jag borde nämnt din favorit? Skriv gärna en kommentar eller skicka ett meddelande. Förutom bloggen och böckerna har jag postat hundratals foton med emellanåt ganska långa texter på Instagram. Tyvärr gick det inte så bra att bädda in dem. Men här är två länkar som kanske fungerar. Alla foton i inlägget är skärmdumpar från Instagram.
https://www.instagram.com/explore/tags/ih%C3%A4rjedalsfj%C3%A4llen/
https://www.instagram.com/explore/tags/str%C3%B6vt%C3%A5gifun%C3%A4sfj%C3%A4llen/
- Klippor med ovanlig gnejs en höjdare på kuststigen på Hönö - fredag 6 september 2024
- Dags omvärdera Toulon – delar av flottstaden värd ett besök - torsdag 22 augusti 2024
- Café Tarte Tatin – franska fläktar mitt emot sörmländska Tureholms slott - fredag 9 augusti 2024