Fuktig utflykt till silverfallet i Ljungdalsfjällen

Många fotografer rankar silverfallet i Ljungdalsfjällen högt bland Härjedalens vattenfall. Därför har det stått på min att-göra-lista ett bra tag. Det var nära att vi inte kom längre än hit den gången vi skulle ut på Härjedalsrokoko-jakt i Jöns Ljungbergs fotspår (den historien är med i boken Strövtåg i Funäsfjällen).

Det har varit lite trögt att komma iväg igen för det är en bit dit från Tänndalen. Men när Minna Kinnunen skulle vara i de krokarna drog hon iväg mig dit. Det råkade vara en dag när det regnade, men det har det å andra sidan gjort varje dag ett tag så man får inte låta en sådan petitess hindra en från upptäcktsfärd.

Silverfallet i Skärkdalen

Det finns många vattenfall som kallas för silverfallet, jag har för mig att jag besökt ett någonstans i Västergötland. Detta ligger i landskapet Härjedalen men inte i kommunen Härjedalen. Närmaste prick på kartan är Skärkdalen. Skärkdalen hittar man på väg ner från Flatruet åt Ljungdalenhållet. Det är skyltat silverfallet (och pilgrimsled) från Skärkdalen in på en grusväg. Den är lite gropig men jämfört med Flatruetvägen är den ett parkettgolv. Efter ett par kilometer kommer man till vägs ände, Hovlinsvallen där det finns parkering. (Vintertid kan man parkera där för att åka skidor till Viksjövålen och spana på Helags).

Minna hade förvarnat mig om att det kunde vara en ganska blöt promenad till själva vattenfallet men sedan hennes besök hade de byggt ut med en fin bred spång genom myrarna. Spångar är bra för det gör det lättare att gå och minskar markslitaget.

Flera småfall före silverfallet

Vattenfallet finns i Öjönån, en å mellan sjön Öjön och Skärvagsån nedanför Grönfjället. Silverfallet är den sista branten nedanför trädgränsen. Den delen är svår att göra rättvisa på bild från den sida av ån som stigen är på. Men hela vägen från gångbron och upp till själva vattenfallet bjuder på vackra vyer när vattnet glider nerför olika trappsteg.

Svårt fotografera när det regnar

Rubriken ljuger en smula för det är inte ett dugg svårt att fotografera när det regnar. Utmaningen är att hålla kameran torr. Jag väljer alltid vattentäta mobiltelefoner för att kunna fota i alla väder, men vattenfall vill man ju gärna fotografera även med storkameran. Nu var det inget ösregn utan mer strilregn och det blåste inte. Så jag drog på mig min regnponcho över alla kläder och hade kameran hängande över axeln. Valde teleobjektivet eftersom det har bäst vädertätning.

Sedan kastade jag fram kameran lite nu och då och knäppte en snabb bild innan den hann bli alltför blöt. Minna körde en annan variant, hon förvarade kameran tryggt och torrt i ryggsäcken och tog bara fram den vid ett enda tillfälle.

Rekommenderar en tur hit

Med teleobjektiv blir det inte så bra översiktsbilder, de får man ta med mobilen. Med teleobjektivet försökte jag istället fånga vattendropparna på grenarna, det vill säga ta en bild som berättade om vår utflykt i regn.

Total promenad blev för vår del sex kilometer. Hade vi fortsatt upp mot sjön och haft någon möjlighet att ta oss över ån så kunde vi besökt ett gammalt gruvområde.

Silverfallet är värt ett återbesök någon gång med rimfrost på träden eller lite mer kameravänlig nivå på luftfuktigheten.

Gott om vattenfall i Härjedalen

Härjedalen har alla förutsättningar att vara rikt på vattenfall. Några har jag fångat på bild. Vattenfall i krokarna som jag bloggat om:

I boken Strövtåg i Funäsfjällen har jag även med porlande vatten från:

  • Tevåfallet
  • Livsäterån
  • Tännfallet

Några vattenfall jag har kvar att besöka:

  • Lillrandåfallet
  • Kesuåfallet
  • Rändåfallet
  • Djävulshålet
  • Sveafallet

PST, vill vill veta mer om hur vädret varierar över året, då ska du spana in Ett år i Härjedalsfjällen

Strövtåg i Funäsfjällen och Ett år i Härjedalsfjällen är en trevlig kombination för dig som gillar fjällbilder.
chefstomaten