Kvarnströmmen idag jämfört med för 100 år sedan

Nästa del i mitt övervintra-pandemi-projekt är att jag har närstuderat Kvarnströmmen i Ljusnan. Bakgrunden till intresset är att jag hittade en gammal bild på Kvarnströmmen på nätet. Jag åkte därför dit för att försöka att ta en bild från liknande vinkel som kunde platsa i fotoserien samma motiv vid olika tillfällen. Sedan har jag försökt ta reda på om den gamla bilden är tagen innan forsen byggdes ut.

Kvarnströmmen i maj 2002. Denna bild är tagen ganska långt nedströms med 4 sekunders slutartid.

Vattenfallet är lätt tillgängligt med bil eller skoter

Kvarnströmmen är den första forsen i Ljusnan med ett kraftverk. Ovanför är Ljusnan helt oreglerad och det lär vara fint öringsfiske där. Forsen ligger precis utanför Funäsdalen. Om man svänger av mot Ljusnedal så finns det en parkeringsplats med pick-nickbord på höger sida. Vintertid passerar skoterleden här.

Fallet är ganska utsträckt och inte särskilt brant. De finaste vyerna får man uppströms – även om det då är svårt att undvika att få med bron i bild. I en blogg läste jag att sommartid är stenarna i forsen helt torra, då går allt vatten genom kraftverket.

Mer uppströms än bilden ovan, 4 sekunders slutartid.

Foton med och utan stativ

Mitt första besök var ett snabbstopp på väg till Flatruet. Då hade jag teleobjektiv på kameran och inget stativ. Jag återvände därför med stativ och 35 mm-objektivet tillsammans med gråfilter. På vissa ställen hade jag gärna haft mer vidvinkel men något sådan objektiv hade jag inte med.

Det finns ett embryo till stig utmed Ljusnan men det är inte helt enkelt att hitta en plats för stativet. Det blev ganska mycket fipplande för att få kameran att stå rakt. Jag började fota i solsken men det började snöa innan jag var färdig.

Jag tror att en drönare hade gett fina bilder. Då hade hela forsen kommit med i bild.

När byggdes kraftverket?

Det är inte helt lätt att hitta info om kraftverket men hos Gårds och Säter-arkivet (GOSA) finns en bild från 1918 med bildtext att kraftverket var precis färdigt. I företaget Härjeåns jubileumsskrift när de firade 100 år finns en uppgift att det nuvarande kraftverket är från 1987, har en fallhöjd på 15 meter och effekten är 780 kW. Det gör det till ett av de mindre av Härjeåns kraftverk. Som jämförelse kan jag nämna att det största kraftverket i Ljusnan är Långå som tillhör Fortum. Där är kapaciteten 156 MW.

Kraftverket 2020. Mobilbild. I bakgrunden skymtar skidbackarna på Funäsdalsberget.

Den gamla bilden på Kvarnströmmen

Då var det dags att lägga med den gamla bilden. Som synes är det ett rejält vattenflöde i forsen, mycket mer än i maj 2020. Därför trodde jag först att bilden var från tiden före kraftverkets tillblivelse, när forsen var oreglerad. Men den verkar vara av yngre datum.

Taggad med: Jämtland, Härjedalen, Tännäs, Härjedalen, Miljöer-Flodlandskap

Bilden har jag hittat hos Riksantikvarieämbetet och det är fritt att använda den så länge de och fotografens namn nämns. Fotograf är E Ericson. Han eller hon verkar ha varit i farten och dokumenterat Funäsfjällen rätt ordentligt. Alla bilder är märkta ”1920-1939”. Jag antar är bilderna är tagna någon gång däremellan. I så fall skulle den vara tagen efter att kraftverket byggdes, om det nu var klart 1918. Å andra sidan kan det ju vara äldre, eller ett år med extra stor vårflod.

Fler bilder av Kvarnströmmen

Den övre delen precis av strömmen under bron, fotad med teleobjektiv och 1/500 sekund slutartid.
Foto från samma plats (har jag för mig) men med mobilen så rejäl vidvinkel.

Vet du något mer om forsen? Skriv en rad! Vill du läsa mer om mina utflykter i Härjedalen, börja med 15 rekord.

chefstomaten