Franska rivieran och Provence: restips

Välkommen till franska rivieran och Provence! Här skiner solen 300 dagar om året, på marknaden väntar fina lokala råvaror och runt hörnet finns en uppsjö av historia att upptäcka. Den här inledningen har jag skapat för att underlätta för dig som är ny på Tomatsallad. Scrolla neråt och klicka på länkarna för att komma till ditt favoritämne. Det finns hundratals olika artiklar, alla rikt illustrerade med mina bilder. Om inte det räcker har jag skrivit flera böcker från området (de finns på bibliotek samt där böcker säljs). Vill du gå direkt till senaste texten, klicka på rubriken franska rivieran.

Under min dagliga tur till marché provencal står tomater så klart högt upp på inköpslistan (även om det inte är därför bloggen heter Tomatsallad).

Franska rivieran är ständigt aktuell

Väljer du att resa hit är du i gott sällskap. Hollywoodstjärnor, ryska tsarer och grekiska handelsmän har alla konstaterat att den smala kuststräckan i sydöstra Frankrike är särskilt fin. För att nämna några exempel på tidigare besökare. Jag gillar att leta spår efter deras framfart och skriver ibland texter om denna del av fransk historia. Särskilt förtjust är jag i att leta spår efter romarna, det är något fascinerande över att de finns kvar tvåtusen år senare.

1) Resa till franska rivieran

Om vi börjar från början kan du ta dig till det sydöstra hörnet av Frankrike på flera sätt. med tåg, flyg, bil eller båt. Idag är det smidigt att ta sig hit med alla sätt, utom möjligen det sistnämnda. Att segla hit tar en liten stund eftersom du antingen får segla en bra omväg, eller plocka av masten och tuffa genom grunda kanaler.

Smidigt att resa med flyg, tåg eller bil

Snabbaste tågresan tar runt trettio timmar, kör du bil får du räkna med runt tjugofyra timmars körtid höst och vår. Sommartid tar det längre på grund av köer. Flyg är det snabbaste, själva tiden i luften är tre timmar från Stockholm, men sedan tar det ju alltid en stund att ta sig till och från flygplatsen. Det är i och för sig snabbt och enkelt att ta sig till och från Nice flygplats. Nice flygplats är en av de största flygplatserna i Frankrike med många olika förbindelser till Sverige. Jag har åkt med Norwegian, Lufthansa, SAS, CityAirlines (nedlagt) och Transavia (har upphört med rutten) från Landvetter, Kastrup och Arlanda. Vilket bolag som är billigast och bäst varierar från säsong till säsong. Från Nice flygplats finns det expressbussar till många orter. OBS! Undvik flyg som landar sent på kvällen för då har många av bussarna slutat att gå.

Vill du få mer inspiration om olika resvägar tipsar jag om mina blogginlägg om att köra bil till Antibes via Baltikum, Polen och Slovakien eller Raka spåret med tåg till Antibes. 

2) Välj din favoritort vid kusten eller i bergen

Det ligger ett pärlband av fina orter längs kusten och alla har sin favorit. Min favoritstad är Antibes eftersom det är här jag bor på deltid sedan 2009. Antibes är en trivsam stad vid kusten med en stor hamn, en permanent marknad och flera gratis sandstränder. Antibes ligger mellan huvudorten Nice och konferensstaden Cannes. Både Cannes och Nice är kända för sina långa strandpromenader, Croissetten i Cannes och Promenade des Anglais. Dessa kantas av hotell och strandrestauranger som båda är ganska dyra. I Cannes ligger lyxmärkena på rad, Nice har ett mer blandat utbud. Där finns också förorter du vill undvika.

Längst österut har vi italienska Ventimiglia där allt är lite billigare och ruffigare. Det är en stor favorit hos en god vän till mig. På andra sidan gränsen har vi citronstaden Menton som ligger inklämd precis under bergen. Det finns många fler orter, alla har sin charm.

Åker vi en aning in i landet har vi glasblåsarbyn Biot och fina Valbonne. Om du ledsnat på alla söta småbyar så finns storstaden Marseille en tågresa bort.

Vyn jag aldrig ledsnar på. Jag är på väg till min favoritbadstrand på andra sidan om halvön Cap d’Antibes.

3) Ät gott medan du är här

En av anledningarna till att resa hit är den goda maten. Trenden att äta lokalodlat och efter säsong har alltid varit inne här. På marknaden säljs helt enkelt säsongens varor. Jag tycker att det är en fördel att ha eget kök och kunna botanisera bland de fantastiska råvarorna medan jag är här.

Vill du äta ute så finns det massor att välja på. En del krogar har fått stjärnor i Guide Michelin eller olika andra utmärkelser. Det finns allt från exklusiva fiskrestauranger till mysiga små pizzerior. Generellt gäller precis som på andra platser att man får betala för havsutsikt och att de billigare restaurangerna ligger en aning utanför turiststråken. De flesta restauranger har öppet enbart för lunch och middag, det vill säga ca 12-14 och ca 19-22. Drabbas du av hunger däremellan finns kebaberior, caféer och strandbarer.

4) Utforska franska rivieran och Provence

Oavsett var du slår dig ner är det lätt att utforska området. Lokaltåget mellan Grasse och Ventimiglia går ofta (så länge det inte är strejk vilket det är stup i kvarten). Lokalbussarna är billiga och enkla att använda. I varje fall dagtid på vardagar. Här är några ämnen jag skrivit lite extra om.

Vandra i Frankrike
Vandra är ett folknöje och det finns många vackra vandringsleder, både längs kusterna och upp i bergen. Ta en titt på mina bilder och du kommer sätta vandring på schemat.

Village perché
Jag är svag för medeltida byar som klamrar sig fast i bergen. Här hittar du blogginlägg från några av dem. En del kräver bil för att nås, andra går att upptäcka med tåg eller buss.

Provence
Vill du ha lavendelfält, romerska ruiner och vingårdar, tittar du in här.

Utflykter runt Antibes
Jag gillar utflykter, det kanske du också gör?

5) Få mer inspiration i mina böcker

Det finns hundratals artiklar att inspireras av på bloggen. Tillsammans är de en guldgruva med information. Men vad jag bloggar om styrs av vad jag har lust att skriva. Det har aldrig varit min ambition att erbjuda en heltäckande reseguide på webben. Det finns däremot i mina böcker. Vill du ha mer inspiration, då rekommenderar jag att ta en titt på mina reseguider.

Jag har skrivit en hel hög och fler är på gång. De fick en egen sida som presentation.

Trevlig läsning!

Hälsar Kristina/Chefstomaten

PS! Om du vill vara säker på att inte missa något nytt kan du prenumerera. Har du haft nytta av något och vill lämna dricks så är det möjligt (men helt frivilligt!) via bankgiro nr 875-5373 eller Patreon

chefstomaten