5 sätt ta sig till/från Antibes och flygplatsen

Jag gillar verkligen positiva läsarbrev. Som Elizabeth från Täby som tackar för allt arbete jag lagt ner och ser fram emot boken Strövtåg runt AntibesTack själv Elizabeth – det är sådan feedback som gör mig motiverad att fortsätta skriva.

Wivianne i Uppsala följer också Tomatsallad med intresse. Hon gjorde mig igår uppmärksam på ett till sätt att ta sig mellan Antibes och Nice Côte d’Azur flygplats, ett sätt jag aldrig har provat och därför blev nyfiken på. Jag har broderat ut mitt svar till Wivianne till ett blogginlägg.

Alternativ 1: expressbuss 250

Flygbuss nr 250 har jag nämnt förut. Den stannar på både terminal ett och två fast i vilken ordning varierar från gång till gång. Den går var 35:te minut mellan 8 och 20 från flygplatsen och mellan 06.30 och 19 till flygplatsen – åtminstone enligt den tidtabell som låg i mitt pass. Den tidtabellen har visserligen några år på nacken men tiden stämde när jag åkte häromdagen och jag tror att tiderna varit ganska konstanta (det är iofs det enda som varit konstant). Den som ska resa antingen tidigt eller sent bör googla en smula efter en aktuell tabell.

Bagaget lägger chauffören i bagageutrymmet under bussen. Biljetten kostar efter senaste höjningen €10 och köps på bussen när man åker från Antibes men i en lucka på flygplatsen. Det brukar vara kungligt med utrymme, kanske två-tre personer ombord.

Bussen går delvis på motorvägen och är därmed snabbare än ”mjölkbussarna” som stannar överallt. De är också mindre utsatta för förseningar på grund av köer, med undantag för morgonköerna på motorvägen (det var svettigt en gång). Den officiella restiden är 40 minuter och den brukar de hålla hyfsat (med undantag för den svettiga gången i morgonkön). Snabbheten har en nackdel, bussen stannar bara på en plats i Antibes och det är i på buss-stationen bredvid järnvägsstationen. (Där är rena byggarbetsplatsen just nu varför temporär hållplats är Haut-Vautrin på vägen till flygplatsen och en bensinmack ovanför centralstationen på vägen till Antibes. Kliver du av där missa inte att gå förbi Hasselbach och köpa en baguette l’ancienne.) 

Edit 2019: bygget av buss-stationen är klar sedan länge. Tyvärr är favoritbageriet också borta och ersatt med någon form av laboratorium. Priset för bussen har gått upp några euro men tidtabellen är densamma.

Alternativ 2: vanlig buss 200

Efter att expressbussarna infördes slutade mjölkbussarna att svänga in på terminalen till gagn för alla som använder dem för att resa till Nice. Nu är de inte särskilt långt borta för det. Vägen utanför flygplatsen är huvudled för all trafik i öst-västlig riktning och det är bara att korsa en kort bit parkering och gå under vägen för att nå hållplatsen till Antibes.

Buss 200 kostar bara $1,50 och går i teorin varje kvart. Men det finns ett par nackdelar. För det första är man inte välkommen med bagage. Barnvagnar är i princip bannlysta om de inte är av paraplymodell och hopvikta. Men även om man bara har handbagage är man inte säker. Bussarna är så populära att de ofta är fullsmockade när de når flygplatsen och därför bara passerar förbi oavsett hur mycket man viftar med sina välvässade armbågar. Viftar man inte stannar de garanterat inte.

Det är heller inte säkert att bussarna kommer, de lider nämligen av kroniska förseningar. De kör regelbundet fram till åtta på kvällen, sedan blir det glesare med ett par bussar för eftersläntrare, en runt nio och en vid halv elva-elva-någonting. Lyckas man komma ombord tar resan en timme.

Fördelen med denna rutt, förutom priset, är att den stannar på flera platser i Antibes så om man kommer med en buss 200 blir det kortare att gå när man kommer fram.

Edit 2020: Buss 200 har ändrat rutt men den går fortfarande att använda för att komma från flygplatsen till Antibes.

Alternativ 3: promenera till tågstation Nice St Augustin

Det här är det alternativ som Wivianne gjorde mig uppmärksam på och som jag är nyfiken på att prova. St-Augustin är en av de två mindre tågstationerna i Nice där lokaltågen stannar. Typisk pendeltågstation har jag tänkt när jag åkt förbi. Jag har googlat lite och det ska inte vara alltför långt mellan terminal 1 (som är den som de flesta svenskar landar på om de inte flyger Air France) och Gare St-Augustin. Dock helt oskyltat. Det är under tjugo minuters tågresa till Antibes – vilket är klart attraktivt. Bara ett fel med tågen och det är de ständigt återkommande tågstrejkerna (inte kul att drabbas av).

Pris för tåget kan jag inte på rak arm men någonstans mitt emellan mjölkbussen och expressbussen och två gånger i timmen. Biljett säljs i automat och de är olika beroende på om de är vita eller blå.

Edit juli 2015: sedan jag skrev detta har jag provat tåget och det är ett bra alternativ, särskilt om man landar efter att flygbussarna slutat att gå.

Edit 2019: St Augustin ska byggas om och gå från att vara lite ruffig till en knutpunkt med spårvagnsförbindelse.

Alternativ 4: spårvagn till centralstationen i Nice och tåg därifrån

Första steget är expressbuss nr 99 till centralstationen för €6. Nice är nära men tågstationen ligger norr om centrum medan flyget ligger väster om. (Det finns en buss 98 också som går längs vattnet bort till hamnen, den har jag myntat turistbuss). Någon gång i framtiden kommer det gå spårvagn in till centrala Nice.

Sista tåget som går dagligen avgår runt nio. Helger går det sista vid midnatt. Området runt Nice centralstation har inte världens bästa rykte men det är gott om säkerhetsvakter där kvällstid. Det är faktiskt rätt gott om säkerhetsvakter rent generellt på tågen och tågstationerna. Tågen är snabba (när de går).

Edit juli 2019: spårvagnarna har börjat rulla.

Alternativ 5: apostlahästarna, cykel, helikopter, hyrbil eller taxi

Det finns så klart många fler sätt att ta sig till och från flygplatsen; promenera, cykla, flyga helikopter, köra hyrbil eller chansa med taxi. Promenera tror jag att man ska vara väldigt entusiastisk (desperat) för att ge sig på. Det är en och en halv mil till Antibes men lätt att hitta, bara håll västerut längs vattnet. NH som tidigare bodde i Cros-de-Cagnes gick ibland till flyget om han hade ett tidigt flyg att passa. Det tog en timme har jag för mig men det är bara en tredjedel av vägen. Gå in till Nice däremot är ingen match för den som har gott om tid och inget bagage – förutom att det är aningen tråkig sträcka innan Promenade des Anglais börjar. Men därefter är det desto finare att gå och på sätt och vis ett bra sätt att närma sig staden.

Helikopeter finns från flygplatsen men jag tror att den bara går till Monaco. Det finns ju annars gott om helikopeterplattor på de största båtarna i hamnen i Antibes.

Hyrbilarna finns på terminal två (gratis skyttelbuss dit) men det är inte helt raskt att få ut sin hyrbil. Man hinner på samma tid gå till Cros-de-Cagnes och kanske fika på vägen. Att hyra bil är dock lätt jämfört med att hyra de blå cyklarna (det finns ett ställ utanför flygplatsen).

Det sista alternativet är att ta taxi. Om taxi har jag läst något i den här stilen ”Vad som helst kan hända inklusive att man faktiskt kommer fram till sin destination till överenskommet pris.”

Är det någon som har något mer förslag hur man kan färdas mellan Antibes och flygplatsen i Nice? Ro en uppblåsbar båt?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on april 22nd, 2020 at 06:42 f m