Följ med till Gorges du Cians, chokladbergen norr om Nice

Väg D28 genom Gorges du Cians hamnar högt upp på listan över vackra vägar i sydöstra Frankrike. Här finns alla ingredienser för att hamna där: slingrigt, brant och framförallt vackert. Vägen slingrar sig fram i en ravin runt chokladbruna klippor. Direkt ur klipporna blommar rosor, lavendel, blåeld och en hel hög med andra blommor som ser bekanta ut men där namnet just nu undflyr mig.

I juni blommar vallmon i Gorges du Cians.

Nedanför bilvägen, tidvis ganska långt nedanför, porlar turkost vatten. Allt detta bildar en oemotståndlig lockelse för den som gillar att fästa allt fint på bild. Som tur var finns det en del små platser där man kan stanna bilen, springa ut och ta en bild eller tre.

Här står jag och försöker få blommor, vatten och röda klippor i samma bild. Bilden ovanför är tagen tio meter från denna plats men riktad åt andra hållet. Tack Björn & Anette Mörtberg för bilden och för utflykten!

Följ floden Var norrut från Nice

För att komma hit följde vi först floden Vars dalgång, vilket också är fint och kan föranleda ett och annat fotostopp. Där finns en hel del medeltida byar som är väl värda att kika närmare på. Dalgången är lite bredare och så är klipporna ljusa. Men det är vackert där också. Den dalgången går bra att åka med tåg, för där går det smalspåriga tåget som bland annat stannar i Entrevaux.

Men har man bil kan man vika av upp till höger på D28. Vi tog sikte på alporten Valberg där vi åt lunch. Något som också var häftigt var att när vi lämnade Gorges du Cians så gjorde vi det tvärt. Från att ha åkt genom den färgstarka ravinen kom vi direkt upp i alpmiljö med gröna snälla kullar där det betade kor. Det var ingen övergång utan ungefär som när man vänder blad i en bok, något helt nytt och annat.

Gorges du Cians och Gorges de Daluis

Men innan vi bytte scenario så stannade vi flera gånger och fotograferade i Gorges du Cians. Vid ett par ställen finns det möjlighet att gå en bit på den gamla vägen. För den första versionen av väg har verkligen slingrat sig fram precis längs vattnet. Den nuvarande vägen går i en del tunnlar.

Nya väg D28
Den gamla bilvägen var inte helt i form.

Gorges du Cians har också en kollega, Gorges de Daluis. Enligt den franska friluftsguiden består bergen av en finkornig röd sedimentär bergart, siltit. De ligger en dryg timme norr om Nice.

Nationaldagsutflykt

Fotona är från årets svenska nationaldag det vill säga sjätte juni. Lavendeln hade inte riktigt slagit ut men annars var blomprakten intensiv. Vi såg ännu fler blommor senare i alppass men det får bli ämnet till ett annat inlägg.

Förutom trevlig utflykt var jag på jakt efter foton till kommande böcker, mest till Upplev historiska Rivieran. Denna utflykt hade platsat bland andra berg i Ett år runt Antibes men kanske kan den komma med nästa gång jag uppdaterar Mitt Nice?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)