Kottetåget till Entrevaux

11906365_1455726054757518_1831044303_n

Ett kapitel i Strövtåg runt Antibes handlar om Vauban som jag kallar för den stora fortifikatören (vilket får mina korrläsare att undra om det ordet verkligen finns – vilket det kanske inte gjorde tidigare men det är en författares frihet att använda lämpliga ord så länge läsaren inte blir förvirrad). Jag har skrivit om Fort Royal och Fort Carré där ärligt talat Vaubans bidrag var tämligen begränsat (omskrivning för obefintligt). Däremot var han involverad i en del utbyggnader på citadellet ovanför Entreveaux. Om jag minns rätt är det han som byggde den befästa gång som snirklar sig upp på ena sidan av berget.

11357310_846544542088109_58056959_n

Texten om Vauban finns i historiekapitlet som har varit i princip färdigt i flera år. Det som saknas är lämpliga bilder och därför åkte jag i somras iväg på en fotoexpedition. Förutom bilder av befästningen ville jag ha bilder av ångtåget Train de Pignes till del två av boken. I vanlig god ordning blev det en del trassel vid avfärden och jag anlände lite senare, svettigare och tröttare än jag hade tänkt mig. Lägg till att fotografera ett svart rörligt objekt med en kamera utan fungerande autofokus är en utmaning även för en pigg och utvilad fotograf. Kort sagt blev mina bilder inget vidare. Får se om någon duger att stoppa in i boken överhuvudtaget.

11351511_1433288780327789_1784349314_n

Om ingen bild kvalar in till boken så får jag kanske göra en till utflykt med ny kamerautrustning. Entrevaux är värd mer än en resa och förresten finns det fler stopp längs tågets sträckning som jag skulle vilja ta en närmare titt på. Det är lite lustigt för jag har i flera år mumlat om att jag vill åka Kottetåget till Entrevuax men det har alltid känts så långt bort. Nu när jag varit där tycker jag att det ligger nära, bara en timme från Gare du Sud i Nice. Resan på den smalspåriga järnvägen är dessutom vacker, spåret går ömsom på västra sidan och ömsom östra sidan längs floden Var upp bland bergen. Åker jag en gång till ska jag dock komma ihåg att sätta mig på vänster sida på vägen upp och höger på vägen ner så jag slipper få motljus åt båda hållen.

11385185_316485528525249_953687165_n

Bilderna i det här inlägget kommer alla från mobilen/instragram och visar ovanifrån.

  1. Gallret till en cell i citadellet där tyska officerare var inspärrade under första världskriget. Det var sista gången som citadellet användes i militära ändamål.
  2. Utsikt över floden Var från den befästa stigen upp till citadellet. Stigen är längre än det ser ut nerifrån. Åtminstone när solen steker.
  3. En svettig selfie på mig när jag är på väg ner till byn igen i full fart, fick plötsligt bråttom för att hinna äta lunch innan köken stängde.
  4. Utsikten från citadellet ner över själva Entrevaux (pittoresk i kvadrat!). Som synes är byn verkligen strategiskt placerad på en klippa vid en flodkrök.
  5. Ångtåget som går på söndagar en del av sträckan.

Arriving in #Entrevaux in style #traindepignes #traindepignesavapeur #ånglok #smalspår

chefstomaten