Buss 200 från Cannes till Nice kör ej förbi flygplatsen längre

Buss 200 från Cannes till Nice via Juan les Pins, Antibes och Cagnes sur mer har bytt färdväg. Den passerar inte längre köpcentret Cap3000 eller flygplatsen på vägen in till Nice. Den går heller inte hela vägen in till centrala Nice utan slutstationen är vid Parc Phoenix (den med det pyramidformade växthuset). Där får man byta till spårvagn.

Åt andra hållet däremot, västerut, så stannar bussen utanför flygplatsen och det går bra att kliva på om man inte har några större väskor. Har man bagage får man ta någon av flygbussarna västerut istället. (Exempelvis buss 250 om man ska till Antibes). Eller så tar man spårvagnen till någon av tågstationerna och tar lokaltåget.

Skillnaden mellan lokalbussen 200 och flygbussen 250 är tid och pris. Flygbussen är nästan tio gånger så dyr men den kör å andra sidan motorväg delar av vägen istället för att stanna var femhundrade meter. Tåg-alternativet hamnar mitt emellan både var gäller tidsåtgång och pris.

Uppdatering av kollektivtrafiken pågår

Det här med att resvägar ändras i Nice är inget nytt. När jag började resa till Nice så låg det en stor buss-station i det som numera är lekpark i Promenade du Paillon. När buss-stationen revs så flyttade bussen runt i Nice. Varje gång jag skulle åka med den startade den från ett nytt ställe (det är värre att den startade från ett nytt ställe än att den släppte av mig på nya ställen). Till slut fastnade de för parken Albert I precis vid McDonalds vid strandpromenaden. Men den eran är numera över. Numera får man åka spårvagn första biten.

Nice 21 januari 2020

Spårvagn linje 2 rullar mellan flygplatsen och hamnen

Spårvagnslinje 2 har öppnat och rullar mellan flygplatsen och hamnen. Sedan tidigare fanns ettan som bland annat passerar huvudtågstationen, Place Masséna och gamla stan. Den kan vara värd att åka för att se på all konst som finns på de olika hållplatserna.

Spårvagnarna är överhuvudtaget toppmoderna och går ofta. Man måste köpa biljett innan man kliver ombord. Det är lätt att göra i automater som finns på alla hållplatser. Biljetten stämplar man när man kliver ombord. Kontroller är tätt förekommande och med tanke på att det är urbilligt att köpa biljett är det klart bättre.

St Augustin är ny knutpunkt

Den ruffiga gamla tågstationen St Augustin håller på och förvandlas till ett toppmodernt resecentrum. Därifrån går det att ta linje 3 norrut till fotbollsarenan (så man slipper gå som jag gjorde). Jag har också läst framtidsplaner på en linje fyra till Cagnes sur mer. Samt TGV-spår längs Rivieran. Idag samsas snabbtågen på samma räls som lokaltågen och kan inte hålla topphastighet.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)