En heldag bland Göteborgs hantverksbryggerier

Göteborg är rikligt försett med hantverksbryggerier. GP listade ett tjugotal i en artikel nyligen. Några av dem har pubar eller Tap Room som är öppna under helgerna. Att åka buss mellan dem en småregnig lördag känns som att göra en minisemester utomlands, fast med den stora fördelen att man landar i egen säng på kvällskvisten. Dessutom var bussen mellan dem gratis.

Hop on hop off brewery bus Gbg

Fem bryggerier har gått ihop om en hop on hop off-buss som kört runt ölnördar tre lördagar under våren. Konceptet känns som en succé så jag gissar att det återkommer. Bussen innebar att en gång i timmen vällde det in en busslast med ölentusiaster hos de bryggerier som deltog.

Detta borde också vara något som andra branscher kan ta efter. Exempelvis Stockholms bokhelg där förlagen har öppet men svårt att få folk att hitta till dem. Hyr en buss som kör runt folk är mitt tips.

Dryckesbröderna Biologen och Chefstomaten på väg tillbaka till Järntorget med bryggeribussen. Vi startade där klockan 12 och åkte en rundtur med ett antal stopp. Här nedan kommer mina foton från dagen.

Beerbliotek tap room Varholmsgatan

Bussens första stop var på Beerbliotek Tap Room som numera ligger på Varholmsgatan. Förut låg de vid Sockerbruket vid Röda Sten. Har för mig att jag åkt förbi där någon gång och tänkt att jag borde göra ett besök. Men nu har de som sagt flyttat till större lokaler. De har uppenbart tänkt sig att folk ska testa öl för alla handlade en bricka med småglas till fast pris, 35 kr för folköl eller 40 kr för övriga öl.

Vi provade Tokyo Unfiltred (Rice Lager 4,5%), A Moment of Clarity (Session IPA 4,7%), Normality & Sunshine (West Coast IPA 6,0%) och Storkovan (New England Double IPA 8,5%). Vi gillade alla. Den alkoholstarka Storkovan var föga överraskande smakrikast. I längden var det de två mittenölen som vi gillade mest. Vill minnas att A Moment of Clarity är en gammal favorit jag druckit förr.

Hoppade över Stigbergets

Att besöka och testa öl på fem bryggerier på en dag kändes lite övermäktigt för oss. Därför planerade vi att hoppa över några. När bussen kom till Ringön så klev vi inte av vid första stoppet, som var Vega, utan stannade kvar till andra änden av samma gata och hoppade av vid Stigbergets.

Det är vårt favoritbryggeri som vi följt genom åren från den blygsamma starten i stadsdelen med samma namn. Vi har dock aldrig besökt deras stora lokaler på Ringön. Men där hade de ölfestival med entréavgift. Det är inget fel i det, men just denna gång passade det dåligt. Så vi promenerade tillbaka till Vega.

Ringön känns som en utlandsresa

Ringön var tills igår för mig ett ruffigt industriområde på Hisingen dit man möjligen har ärende om man renoverar och söker något obskyrt verktyg. Men det ligger ju precis vid älven och är faktiskt ganska centralt. Det vill säga exakt den typ av ställe som attraherar konstnärer och hantverkare. Om tio år lär det ha gentrifierats så mycket att alla bryggerierna får flytta vidare, men just nu är det ett extremt hippt område med urban kultur.

Vega på Ringön

Vega bryggeri på Ringön var en positiv överraskning. Lokalen är rymlig och kul inredd med många gamla detaljer. Kan tänka mig att det är himla mysigt på uteserveringen en solig dag.

Här delade vi på Ringön Radler, Session IPA och Double Hopped IPA. Samt två påsar med chips. Radler var det saftvarning på men de andra två var goda, om än inte lika goda som ölen hos Beerbliotek.

Spike vid Slakthusområdet

Spike Brewery var dagens tredje bryggeri för vår del. Vi provade fyra öl och konstaterade att dessa var de vi uppskattade minst under dagen men att det var cool miljö. Vi drack Burger Beer (American Pale Ale), State of Mind (Session IPA), Converging Sins (NEIPA) och Rebels Without a Cause (West Coast IPA). Mittenölen blev våra favoriter här.

Trevliga grannar: Winemechanics och Mugwort BBQ

Spike har trevliga grannar. Vägg i vägg ligger Mugwort BBQ som serverar just bbq-mat. Gå dit sa männen som satt framför oss på bussen. De var på väg dit för att äta. Just rökt mat är inte min melodi men vi stack in huvudet och beundrade miljön. Desto mer entusiastisk är jag över att hitta Winemechanics ett stenkast bort. De viner jag provat från dem har alla varit toppen. Vi har försökt komma in på deras lilla bar vid Saluhallen men där är alltid knökfullt. Kan vara värt åka hit istället där det är rymligare. Nu vet jag ju var det ligger så ribban är lägre att komma hit nästa gång.

I slakterihusområdet såg jag också en skylt om Cityysteriet (måste givetvis undersökas närmare), ett hål i väggen med västafrikansk mat och en stadsodling med självplock. Men då låg kameran nerpackad för regnet hade tilltagit. Bussens sista stop var Poppels Citybryggeri. Det hoppade vi över för när jag jobbar i det huset äter jag lunch där varje dag. Därmed hittar jag dit ändå.

Istället beställde vi varsin pizza från Brewers Beer Bar och avrundade en riktigt bra dag.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)