Nya Jonssons – ett trevligt tillskott i Funäsdalen

Funäsdalen har fått ett nytt konditori och bageri. Nya Jonssons har flyttat in huset bredvid Trolltrumman. De gör snygga tårtor, bakar bröd i modern stil och har mysig cafédel.

jonssons-2517

Huset har stått tomt flera år sedan gymmet och caféet Villan 1951 stängde igen. De var mitt favoritställe i Funäsdalen så jag blev ledsen när de stängde igen. Därför är det fantastiskt roligt att det är aktiviteter där igen.

jonssons-2513

Nya Jonssons inriktning är framförallt snygga tårtor tror jag. De har jag inte provat. Jag har testat en bröd och bullar. Brödet var gott, men prissatt på ett sätt som en del besökare kan uppfatta som överdrivet i Härjedalen och inte är motiverat av kvaliteten. Antagligen är deras tilltänkta kunder prisokänsliga turister från storstadsregionerna. (Fast hade bageriet legat i Stockholm hade det bröd vi provat ej kunnat hävda sig i konkurrensen).

jonssons-2515

På bullfronten föredrar jag de som bakas hos Hemma hos Edith. Däremot har Nya Jonssons riktigt bra kaffe. Jag har bara provat espresson och den var bäst i Funäsdalen enligt min åsikt. Vissa dagar erbjuder de kokkaffe gjord över öppen eld. Det är inte min melodi men jag gillar att de har det.

jonssons-2521

Totalt sett är detta ett ställe jag kan tänka mig att återkomma till många gånger.

Edit 23 oktober 2018: jag har enligt önskemål bytt ut det korta, koncisa och för mig neutrala ordet “Stockholmspriser” och istället skrivet en rad om prissättningen. Se kommentarer nedan.

6 Comments for “Nya Jonssons – ett trevligt tillskott i Funäsdalen”

Victoria

says:

Hej!
Av ren nyfikenhet måste jag fråga vad du menar med “Stockholmspriser”? Det är lika dyrt med råvaror (dyrare och svårare med frakt) och personaltimmarna ska betalas även på landsbygden. Det är sällan samma omsättning i en liten ort vilket också bidrar till vilket pris man måste ta. Anledningen att jag frågar är eftersom det är väldigt vanligt att man hör “Det är ju lika dyrt som i Stockholm (alt. Åre)”. Varför skulle det vara billigare? Alltid roligt att få höra lite resonemang!:)

says:

Hej!
Med “Stockholmspriser” menar jag den prisnivå som finns i centrala Stockholm. Det är även en prissättning som jag ibland ser på platser där Stockholmare turistar. Att ange “Stockholmspriser” i en text innebär att jag ger information till läsaren om prisnivå och vilket klientel jag bedömer att näringsstället vänder sig till. Ofta men inte alltid finns det i grannskapet konkurrerande caféer som riktar sig till lokalbefolkningen. De har ofta en annan prissättning.

OBS! Jag vädrerar ej vilken inriktning eller affäramodell som näringsidkare väljer. Jag vädrerar bara om jag tycker att jag får valuta.

Victoria

says:

Jo jag förstår att du syftar på prisnivå, men att använda det som många gör och mena på att det är “onödigt” högt tycker jag känns väldigt fel och som att man inte är insatt i vad det faktiskt kostar att driva ett ställe, därför jag ville ifrågasätta ditt ordval och synvinkel på det hela. Det kostar pengar även på landsbygden och “Stockholmspriser” får det verkligen att låta som att det bör vara billigare bara för att det inte ligger mitt i en stad. Jag vill bara få dig att tänka till på det, jag förstår att du syftar på en viss prisklass men det sänder ett konstigt budskap.

says:

Sådär, då har jag ändrat. Det förtretliga ordet “storstadspriser” är borta och jag har istället lagt in “men prissatt på ett sätt som en del besökare kan uppfatta som överdrivet i Härjedalen. Antagligen är deras tilltänkta kunder prisokänsliga turister från storstadsregionerna”. Samma information men med andra ord.
Ha en finfin dag!

says:

Tillägg: Jag har pratat lite med andra som handlat bröd där och kommit fram till att jag bör modifiera texten ytterligare. Brödets kvalitet motsvarar ej priset, oavsett geografi.

Victoria

says:

Påstod aldrig att det handlade om brödets kvalite, utan om hur du får det att låta som att landbygden bör vara billigare än städer. Tack det samma😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.