Nya Jonssons – ett trevligt tillskott i Funäsdalen

Funäsdalen har fått ett nytt konditori och bageri. Nya Jonssons har flyttat in huset bredvid Trolltrumman. De gör snygga tårtor, bakar bröd i modern stil och har mysig cafédel.

Huset har stått tomt flera år sedan gymmet och caféet Villan 1951 stängde igen. De var mitt favoritställe i Funäsdalen så jag blev ledsen när de stängde igen. Därför är det fantastiskt roligt att det är aktiviteter där igen.

Nya Jonssons inriktning är framförallt snygga tårtor tror jag. De har jag inte provat. Jag har testat en bröd och bullar. Brödet var gott, men prissatt på ett sätt som en del besökare kan uppfatta som överdrivet i Härjedalen och inte är motiverat av kvaliteten. Antagligen är deras tilltänkta kunder prisokänsliga turister från storstadsregionerna. (Fast hade bageriet legat i Stockholm hade det bröd vi provat ej kunnat hävda sig i konkurrensen).

På bullfronten föredrar jag de som bakas hos Hemma hos Edith. Däremot har Nya Jonssons riktigt bra kaffe. Jag har bara provat espresson och den var bäst i Funäsdalen enligt min åsikt. Vissa dagar erbjuder de kokkaffe gjord över öppen eld. Det är inte min melodi men jag gillar att de har det.

Totalt sett är detta ett ställe jag kan tänka mig att återkomma till många gånger.

Edit 23 oktober 2018: jag har enligt önskemål bytt ut det korta, koncisa och för mig neutrala ordet ”Stockholmspriser” och istället skrivet en rad om prissättningen. Se kommentarer nedan.

chefstomaten