Hektisk mars med Sverigeturné

Kvart i sju på fredagsmorgonen lyste solen upp tulpanerna som blivit kvar i en vas. Vackert tyckte jag och hämtade makrot som fiffigt nog satt på det andra kamerahuset, inte det som låg nedpackat i ryggsäcken. Hade jag istället harvat mig iväg till busshållplatsen hade jag haft en betydligt trevligare resa in till Stockholm. Vardagar måste man lämna förorten senast sju, annars är kollektivtrafiken en klaustrofobisk och ganska vidrig upplevelse. Denna aspekt av förortslivet är jag bekant med då mina föräldrar alltid åkte hemifrån före sju när jag växte upp.

Ändå valde jag att ta mig tid att fota tulpaner istället. Antagligen var jag för trött för att tänka klart. Eller så trodde jag att jag skulle hinna ändå. Det gjorde jag inte. Jag fick vänta på ”vagnfel” och ”förseningar på grund av framkomlighetsproblem”. När det till slut kom en buss blev den snabbt klaustrofobiskt full. På varje busshållplats försökte fler personer tränga sig på genom de bakre dörrarna, vilket gjorde att de inte kunde stängas. Vilket gjorde att vi blev stående en stund medan alla skulle pressa ihop sig mer, för ingen av de som klev på ville kliva av igen.

Det var kanske inte bara tulpanerna som sinkade mig. Det tog en stund att tömma brevlådan från en veckas skörd av tidningar och post också (jag ville nämligen ha med mig morgontidningen för att läsa på bussen). Jag har varit ute på turné med min resväska. Torsdag-fredag var det strategimöte för det strategiska innovationsprogrammet som jag jobbar åt. Detta ägde rum inne i Stockholm och inkluderade en trerätters middag på Miss Clara på Sveavägen. Trevligt ställe men det blev faktiskt inte en enda bild, varken på pärlhönan eller sällskapet. Kameran låg väl nedklämd.

Halmstad

Onsdagen tillbringade jag på högskolan i Halmstad. De har fin utsikt från tjugoandra våningen, ett orange slott vid Nissan samt en imponerande satsning på medicinteknik. Det sistnämnda har jag skrivit ett långt reportage om. Det gjorde jag på tåget på väg upp till Stockholm torsdag morgon. Den här veckan har jag jobbat med tajta deadlines. Varje text har varit tvungen att vara klart före nästa event. Det betyder att jag skrivit på bussar, tåg och många ställen däremellan. Tågresan från Halmstad tillbaka till Mölndal ersattes dock med en bilresa när jag fick skjuts av en kinesisk läkare. Mycket intressant resa.

Något jag vid tillfälle behöver forska i är om jag aldrig varit i Halmstad förut. Jag kände i varje fall inte igen mig. Men det jag såg, såg väldigt trevligt ut.

Göteborg och Mölndal

Tisdag var jag på Sahlgrenska i Göteborg på dagen. Undvek caféet i entrén som hör till de ställen i Göteborg där man riskerar att bli skjuten. Fin utsikt från Sahlgrenska Akademin kan jag berätta. Jag hann även prova två öl från Lycke bryggeri på The Beefeter Inn och kan berätta att jag föredrar Aviator framför Sailor. Ingen av dem når upp till Stigbergets Sublimo som jag avrundade kvällen med på Hagabion (som öppnar först kl 17).

Måndag gjorde jag en utflykt till den grävskopeinfesterade delen av Mölndal som några lustigkurrar döpt om från centrum till innerstad, i tro att det ska göra det mer attraktivt. Ha! Men jag fick i alla fall med mig lite matvaror därifrån.

Mittenbilden ger en mer rättvis bild av vädret på Västkusten än de två andra.

Böcker skrivs

Jag ägnade även en hel del tid på måndagen åt ett av mina manus. Jag inledde med att mellan 05 och 08 skriva om första kapitlet av Nå ut med din bok, då min testläsare inte tyckte att det riktigt var i min stil. Sedan la jag en del tid åt att samla ihop ISBN, författarfoto med mera för att skicka till den person som ska göra bokomslaget.

Nå ut med din bok är nästa manus som ska publiceras. Jag bestämde mig för att ta tag i det före Smultronställen och Strövtåg då jag tänkte att det skulle gå fortare. Nåväl. Baksidestexten är i alla fall på gång. Det är bra att umgås med sin skrivare ibland för då inser man att flera av texterna jag trodde på var för långa.

Alingsås

Lördag baxade jag min väska från Alingsås till Mölndal. Baxa är det rätta ordet för I Alingsås fylldes den på med ett antal böcker. Hälsade på hos min goda vän som är på väg att flytta in i en husbil och befriade henne från ett gäng böcker.

Vårt mål med vår träff var att prata mycket och dricka mycket vin och vi lyckades väl med båda projekten. Hela träffen var ganska spontan. Alingsås är ett fiffigt stopp om man ändå åker tåg mellan Stockholm och Göteborg.

Stockholm

Veckan innan var ungefär lika välmatad. Jag åkte in till Stockholm ett antal gånger, det var jurymöte (vem ska få 100 000 kr), finansierade projekt-möte och besök på webbyrå (uppdatera jobbets webbsajt). Sedan hann jag även med ett kort besök på en bokrelease på Norstedtshuset. Det var trevligt, men hade varit ännu trevligare om jag inte hade tappat min samling med busskort (SL, Västtrafik och Skånetrafiken) på väg dit.

Nähä, kanske dags att återvända till det där manuset medan jag någorlunda kommer ihåg var jag var någonstans? Eller ska jag ta en promenad och se om hälsenan äntligen kommit över Vasaloppet? (Det hade den inte igår). Eller helt enkelt lägga mig i soffan med någon av böckerna jag råkade bära med mig hem från bokrean?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)