Christmas cake till frukost?

Det kanske är dags för lite variation från de torra baguetterna och de eviga croissanterna? Kanske ska beställa en brioche istället? Så tänkte dagens brödinköpare och beställde också brioche. Fick med sig ett stort bröd hem (briocher är normalt små svampliknande smör- och ägg-rika portionsbröd). Brödet var vackert, fluffigt, glänsande och fint. Lite russin stack förvisso fram men det såg ut som ett matbröd.

Tills man skar i det. I skivor visade det sig brödet vara alldeles gulprickigt av kanderade citrusskal. Det var också sött och smakade ungefär som en engelsk christmas cake (i fluffig färsk version). Antagligen helt ok i små portioner till eftermiddagskaffet men inte någon större hit till frukost.

Nu funderar jag på om detta skulle kunna vara en Pompe de Nöel, en regional julversion av brioche. Det är i så fall den trettonde desserten på ett traditionellt provensalskt julbord, bakas med olivolja och apelsinblomsvatten och ska inte skivas med kniv utan brytas med händerna. Rätt dryck till är champagne (allt på det franska julbordet verkar funka med champagne till :-)). Någon som vet?

Jag har testat en kaka bakad med apelsinblomsvatten i Grasse en gång. Det skulle vara en lokal specialitet så jag handlade en. Kommer jag inte göra igen.

chefstomaten