Bilhissen ur funktion – bilen är fast!

Idag skulle vi ge oss ut på en liten bilburen utflykt längs Corniche de la Riviera. Men bilburen utflykt kräver en bil! Vi har förvisso en bil, en sisådär fyra våningar under oss, men där är den fast. Om ingen utomjording kommer förbi och teleporteras ut den på gatan så stannar bilen där den är.

Vi bor i ett nybyggt hus med åtta våningar ovan jord och fyra under jord. De fyra våningarna under jord är garage, en nödvändighet om man bor mitt i Antibes. För att komma ner i garaget finns det två hissar. En för människor och en för vespor. Den senare är visst också tänkt för bilar. Franska småbilar alltså. Det är bevisligen tekniskt möjligt att baxa in en Volvo i den också men det blir då ca ”minus tio centimeters marginal runt om” för att citera IT-konsulten.

Detta är alltså vid de tillfällen när hissen går. Den har dock en tendens att emellanåt stå stilla. Som första veckan efter inflyttningen, när någon backade in i dörrarna så att de inte gick att öppna (manöverutrymmet i källaren är också avpassat för franska småbilar men bilparken i huset är varierad). Den gången tog det veckor att laga hissen. Ett annat tillfälle är när källaren av en eller annan anledning fylls med vatten. Det sista är något man får räkna med i Antibes om man inte bor på någon av kullarna en bit upp. Gräver man ett hål i marken i centrala stan så hamnar hålet under havsnivå. Det finns dessutom inga franska byggregler om att källare ska byggas vattentäta och resten kan ju en femåring räkna ut.

Överallt i källaren sitter det skyltar att det är absolut förbjudet att borra hål i väggarna. Vi vill inte veta vad som skulle hända om någon på franskt maner struntar i skyltarna (förbudsskyltar är rådgivande). Det sipprar ändå kontinuerligt in en aning vatten, mer ju djupare ner man kommer (vi är mycket tacksamma över att Volvon bor på det översta garageplanet).

Med jämna mellanrum är källaren ändå översvämmad och då slutar hissen att fungera. Frågan är vad som är värst, att ha bilen på utsidan utan parkeringsmöjligheter eller ha bilen fast i en källare på obestämd tid? Förvisso är det halvkul om man ramlar ner från Sverige på småtimmarna med en bil fylld till bristningsgränsen om ingen av hissarna funkar. Men då är ju i alla fall problemet i ens egna händer. Bara att dubbelparkera enligt fransk modell och börja bära uppför trapporna.

Men när bilen är parkerad i källaren, då är den fast. Som nu. Ett rör med avloppsvatten har sprungit läck och det sprutar ut läbbigt vatten rakt på M Vs Opel. Monsieur V är en äldre distingerad fransk gentleman och detta är andra gången hans bil blir nedskitad. Volvon står en bit bort och eftersom detta är första våningsplanet under jord lär den inte bli dränkt i första taget (hoppas vi). Men vår utflykt, den har skitit inne så att säga.

chefstomaten