Fler än sju sorters fjällblomster

Mitt makro (Canon 100 mm f2,8 L) är nog mitt mest använda objektiv. Otaliga pittoreska franska gränder och mer eller mindre goda bakverk har porträtterats med det objektivet. Stora delar av bildmaterialet i Mitt Nice och Mitt Provence är tagna med makrot. På senare år har jag också använt det för att ta en hiskelig massa porträtt från mingel och reportageresor åt olika uppdragsgivare.

Men under våren har makrot fått vila. De flesta av vårens 12 000 bilder har jag tagit med teleobjektivet, så det var hög tid att makrot fick följa med ut igen. Eftersom det var ett tag sedan jag använde det tog det en stund innan jag kom in i fotandet igen. Teleobjektivet är något man slänger fram när det seglar förbi en kungsörn, makrot är ett objektiv för att eftertänksamt komponera bilder medan myggen kalasar på ens armar och ben.

Explosion av växter när snön försvann

Anledningen till att makrot fått följa med ut är förutom att det är kul med variation i fotograferandet den fullkomliga explosionen av växter. Sommaren är så kort på fjället att alla växter har extra bråttom. Jag skämtar inte men man kan nästan se hur allting växer.

Det är bara en månad sedan jag åkte skidor på fjället. Snön låg kvar ovanligt länge i år, sedan slog värmen till och skapade en enorm avsmältning. Det blev översvämningar lite varstans och maffiga bilder av vattenfall. All snö försvann inte, det blev en del snölegor kvar. En del pulsade vi igenom när vi skulle se hällmålningar, andra var ivägen när jag häromdagen kulle fotografera ett vattenfall i Livsäterån. Det var helt dolt av snö.

Jag har varit i Härjedalen sommartid förr, men då har jag aldrig tagit mig tid att studera grönskan noggrant för att se vilken enorm artrikedom som gömmer sig på en kvadratmeter. De flesta blommor är små jämfört med en trädgårdsplantering söderut men när man väl börjar titta så finns det mycket att upptäcka.

Boktips: Flora för fjällvandrare

För att sätta namn på växterna har jag haft god nytta av den Flora för fjällvandrare som jag köpte på Benkes foto för ett tag sedan. Första delen är en beskrivning av de olika växtzonerna på fjället och deras olika betingelser. Sedan kommer beskrivningar av 200 vanliga arter, inklusive hur man skiljer växter åt som är lika. Till sist finns en färgkarta för snabb bestämning i fält. Om du tycker att någon av växterna ändå fått fel namn så skriv gärna en kommentar.

Samtliga bilder i bildgalleriet nedan är fotade inom 100 meter från stugan under midsommarhelgen. Tydligen är det här med att fota blommor med makro på midsommar något jag gjort förr. Det är samma objektiv, något nyare kamerahus men den största skillnaden är nog att jag lagt ner mer tid (och matat myggorna mer) i år. Jag har såklart även varit uppe på fjället och dokumenterat rariteter som gullspira som bara växer i Jämtland-Härjedalen och de söta klockorna på lappljungen men jag får väl spara något till mina böcker också? Några av växterna har synts tidigare i texten om det gräsliga ordet hemester.

Försommarväxter i fjällbjörkskog

Uppdatering. Jag tyckte att bilderna ovan blev så snygga att jag använde samma upplägg i boken Strövtåg i Funäsfjällen.

Jag har jag också använt samma objektiv för att fota fröställningar på vintern.

chefstomaten

Last updated on oktober 2nd, 2021 at 08:20 f m