Vallentunatips: fika på Hökeriet och upplev Granbyhällen

Sveriges till ytan största ristade runhäll finns i en kohage i Vallentuna. Runinskrift U337 eller Granbyhällen är en perfekt söndagsutflykt. Själva hällen går förstås att besöka i princip dygnet runt, men det är roligare att kombinera titten med ett besök på gårdsbutiken Hökeriet.

Vikingatida storgård bredvid runhällen

Runhällen är ristad av Visäte som var verksam på 1000-talet. De 200 runorna berättar om tre söner som ärvt gården efter sina föräldrar. En dröse andra släktingar nämns också. När den ristades låg hällen på tunet till en vikingatida storgård, Finnvid.

Strax ovanför hällen på en platå finns rester av ett långhus som varit 33 meter långt och sju meter brett. Taket bars upp av dubbla rader med stolpar. Resterna av den stensatta rampen som leder upp till huset är fortfarande synlig.

Arkeologiska utgrävningar visar att huset byggdes ovanpå en äldre kvinnograv, något som kan sätta igång fantasin på riktigt. Området har grävts ut och då hittades föremål som daterades mellan 500 e Kristus till 1100 efter Kristus.

Lätt att besöka hällen

Hällen är lätt att besöka. Den ligger tjugo minuters promenad från stationen Lindholmen om man kommer med Roslagsbanan. Med bil kör man genom Lindholmen och tar sedan vänster på en liten väg som heter Orkestra-Granby på Google maps. Det är skyltat Hökeriet.

Det finns en parkering precis bredvid och det är skyltat med målade stenar. Färgen på dessa har varierat. Häromveckan var de svartmålade med vita runor, för några år sedan var de röda.

Notera att under sommarhalvåret betar det köttdjur av rasen Charlois i hagen.

Gårdsbutiken Hökeriet

Tvärs över vägen ligger den lilla gårdsbutiken Hökeriet. Det är en genuint trevlig butik och gårdscafé. Jag rekommenderar särskilt äppelpajen men har för mig att jag ätit goda smörgåsar där också.

I butiken kan man också handla olika produkter från gården och andra lokala producenter. Exempelvis doftljus, linolja, äppelmust och kött. Köttet är från de Charlois-kossor som betar runt runhällen och i andra hagar runt omkring Granby gård.

Öppettiderna för Hökeriet varierar. Just nu är det öppet onsdagseftermiddagar och söndagar på dagen. Men titta in på Hökeriets webbsajt för aktuell information.

Pilgrim Vallentuna

Ska man handla en låda med 10 kg nötkött är bil att föredra men annars är cykel eller apostlahästar goda alternativ. Det finns ett par olika pilgrimsleder i området. För några år sedan cyklade jag en runda här (något jag bloggat om i Verkligheten överträffar dikten i Vallentuna). Det var i maj och bilden av skylten nedan samt backsipporna ovan är från den turen, resten av fotona är tagna i november.

Det finns flera runstenar samt ett par intressanta kyrkor i närheten. Ett exempel är Markim kyrka. Den ligger inte mitt i byn som de flesta kyrkor gör, utan mitt i socknen. Bredvid finns en skylt som informerar om Snåttsta. Där står ett par runstenar som är resta av Inga.

För mig som följt i Estrids runspår är det inte direkt udda att runstenar rests av en kvinna. De stenar Inga och hennes släkt reste berättar historien om hur Inga ärvde Snåttsta av sin son (som ärvt den av sin far). När Inga dog ärvde hennes mor gården av henne.

Läs fler utflyktstips

Om detta var intressant, kanske du vill botanisera bland något av följande ämnen:

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on maj 24th, 2020 at 01:30 e m