Goda vänner: trattkantarell och Crozes-Hermitage

De gömmer sig i mossan och kan vara svåra att se men om man sätter sig på huk så kan man skilja de löv som ska stanna i skogen från de löv som vid närmare påseende ska följa med hem. Eftersom de är trattkantareller.

Det finns många bra skäl att ge sig av ut i skogen på jakt efter dem. Ett är att trattisar passar utmärkt ihop med goda viner, som Barbera och Crozes-Hermitage.

Sedan är själva jakten på svamp är bästa sortens avkoppling. Man rör sig långsamt och koncentrerar sig på att titta ner i marken. Mer vilsamt än så blir det inte för en överarbetad hjärna.

Trattkantarellerna är svåra att skilja från löv i skogen tycker jag, särskilt eftersom de  gömmer sig långt ner i mossan eller under någon gren. Men de är lätta att skilja från andra svampar. Foten är ihålig och gul. Hatten är brun med hål i. Tidigare på hösten kan man springa över svampar med en rundare hatt och ännu gulare fot. Det är rödgul trumpetsvamp som är ypperlig att äta den också.

Jag rensar och torkar dem. Sedan smular jag ner dem i vatten, kokar in vattnet, fräser i smör och häller på grädde. Den typen av sås passar fint till goda viner.

Goda viner från små partier

Dessa två viner från Systembolagets små partier har visat sig passa utmärkt till trattkantarellsås. De kommer båda från Strövtåg runt Antibes upptagningsområde (enligt mig, mina testläsare hävdar att det är väldigt långt att åka till en del av dem).

Det ena är en Barbera från Piemonte. Den heter Montebruna och kostar 179 kr. Den andra är en Crozes-Hermitage från norra Rhônedalen. Domaine Aléofane kostar 189 kr. Båda var i överkant prismässigt vad jag brukar köpa men verkligen goda. Det blir en annan eftersmak med ett dyrt vin.

(OBS! Bara för att vinerna är på små partier betyder ej att de är goda. Jag handlade en Shiraz från Toscana för 199 kr med det lättstavade namnet PoggioargentierA. Den åkte ut och in ur kylskåpet i veckor utan att jag hittade något som passade till).

Att hitta svamp att plocka

Tidigare i höstas skrev jag den här manualen om hur man hittar svamp. Den är värd att spara.

  1. Ta dig till närmaste skog.
  2. Leta upp en mossig svampfri plats någon meter från närmaste stig.
  3. Sätt dig på huk.
  4. Lyft försiktigt på höger fot och inspektera de söndertrampade trumpetsvamparna som plötsligt uppenbarat sig.
  5. Treva försiktigt under lövhögar och nere i mossan runt de krossade svamparna för att se om du missat några. 
  6. Upprepa procedur med vänster fot.
  7. Gå fem steg framåt och upprepa. 
chefstomaten