Fynd: Väderstads centralkonditori

Jag är så glad över att ha snubblat över Väderstad Centralkonditori. Det passar perfekt in i Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm.

Perfekt läge. Det ligger nästan mitt emellan Göteborg och Stockholm sisådär fem minuter från motorvägen. Det är därmed ingen lång avstickare och även den mest stressade chaufför kan övertalas att göra den omvägen.

Äkta konditori. Huset pryds av en gammal konditoriskylt, det har 100-åriga anor och precis det utbud man förväntar sig från ett konditori. Det går att handla med sig bröd eller fika småkakor.

Klassisk inredning. Särskilt rolig är den på ovanvåningen där udda lampor trängs med pösiga fåtöljer. Här kan man sitta en stund.

Populär samlingspunkt. I entrén hänger affischer från omgivningen och det var precis lagom halvfullt de vardagar jag varit där.

Letade efter Väderstads vinyl

Såhär i efterhand kan jag inte förstå att jag inte varit där tidigare. Så fort jag la upp en bild på Facebook fick jag till svar ”där fikar jag alltid”, så uppenbart hittar andra dit. Jag hamnade där för jag följde en skylt från motorvägen mot ”Väderstads vinyl”. Ingen kan vara mer ointresserad av vinylskivor än vad jag är men jag tänkte att en sådan affär kanske kan intressera läsarna så jag åkte av. Jag hittade flera skyltar men aldrig någon affär. Google kan inte heller hitta affären så jag undrar verkligen om den existerar.

Till slut parkerade jag vid kyrkan (enda parkeringsplatserna jag såg till för övrigt) och klev ur bilen. Gick några steg med kameran och såg konditori-skylten. Den såg lovande ut så jag gick närmare. Och insåg att där ville jag fika. Men plånboken var kvar i bilen (jag som aldrig brukar kliva ur bilen utan att ta med alla värdesaker).

Nytt försök på nästa resa

När jag var på väg åt andra hållet så gjorde jag ett nytt försök och stannade till i Väderstad. Det var mitt fjärde fikastopp på två eller möjligen tre timmar (vilket kanske förklarar varför jag hivade de glassar jag inte tyckte höll måttet i Gränna).

Jag bad att få en ostfralla och ställdes då inför valet vilket bröd jag ville ha. Mackan kom snabbt och det är verkligen skillnad på en nygjort macka och en som legat i plast en halv dag. Klart bästa fikat den dagen. Vilket är bra för jag var för trött för att ta bra bilder så jag behöver återvända.

Väderstad har även krog och gallerier

Centralkonditoriet har enligt konditoriets webbsajt fått sitt namn efter det centrala läget. Granne ligger inredningsbutiken Egen stil, ett halvt kvarter därifrån ICA och inom en nära radie såg jag både galleri och atelje. Det finns även en centralkrog i Väderstad samt en byggnadsvårdsbutik som ser mycket intressant ut.

Väderstad är helt enkelt mycket större än jag hade koll på. På nätet dominerar en tillverkare av jordbruksmaskiner – detta är jordbruksbygder.

Har du något tips i krokarna som jag missat? Hör gärna av dig! Avrundar med en besökare som inte fick följa med in.

Edit: Det finns fler parkeringsplatser, 30 meter väster om konditoriet.

chefstomaten