Hofsnäs herrgård och saluhall – en trevlig utflykt från Borås

På väg bort från Medeltidsdagarna på Torpa Stenhus (som jag flydde på grund av fyra timmars bilkö) gjorde jag ett fynd: Hovsnäs. Med tanke på storleken på parkeringarna och antalet människor som var där så är jag typ ensam om att inte känna till Hovsnäs förrän nu. Men utifall jag skulle vara näst sist så kommer här ett utflyktstips mellan Borås och Ulricehamn.

Hovsnäs ligger på ett näs i Åsunden

Hovsnäs, eller Hofsnäs som herrgården stavar namnet, ligger på den smalaste delen av Torpanäset i sjön Åsunden. På kartor står det Torpasjön på väster sida och Åsunden på östra sidan men Torpasjön är egentligen en vik av Yttre Åsunden.

Själva Torpanäset är ett naturreservat med den typ av betade ekskogar som är skapad av människor och fantastiskt artrik. Det kryllar av rödlistade lavar, svampar och vedinsekter i den lummiga men samtidigt öppna skogen där gamla träd får ligga kvar. Jag tänker att det gäller att passa på och njuta av denna naturtyp innan ett eller annat vargrevir etablerar sig i närheten och rubbar den biologiska balansen. Ett tu tre är betande djur ett minne blott och denna naturtyp förpassas till historien (vilket många naturtyper och arter gjorts genom tiderna).

Hofsnäs är Lindö i Gårdarna runt sjön

Hofsnäs herrgård är förlagan till Lindö i romansviten Gårdarna runt sjön av Birgit Th Sparre. Romanernas Heljö, det vill säga Torpa, kan anas på andra sidan Torpasjön.

Pirerna nedanför herrgården är populära att ha picknick på. Det fanns också en uthyrningsbåtar.

Själva Hofsnäs herrgårdbyggnad är relativt ny, den ursprungliga brann ner för ett sekel sedan. I den vita byggnaden är det idag café och restaurang. Sommartid öppet dagligen, vår och höst öppen på helger men stängt under vinterhalvåret.

Lilla saluhallen är inte liten

I de röda gamla lantbruksbyggnaderna var diverse verksamheter inrymda. I ett hus stod det hantverk men jag hoppade över det och gick direkt på det gamla spannmålslagret som lockade med en vepa med texten lilla saluhallen. 

I denna byggnad hade de samlat varor från ett 40-tal producenter och är därmed den mest välsorterade gårdsbutik jag sett. Jag köpte med mig kaffebönor hem men var rejält sugen på att prova bisonburgare från Falköping. Det fanns också korvar, ostar och mycket mer.

Glass från Borrarps gårdsglass

Borrarps gårdsglass ligger i Gällstad, tjugo minuter öster om Hofsnäs. Där gör de glass av mjölk från egna kor vilket får ett plus i kanten.

Smakerna av vuxentyp är spänande. Jag valde mellan äppelsorbet med kanderad ingefära och citrongräs, vanilj och havtornsmarmelad samt en med farinsocker. Till slut fastnade jag för en jordgubbsorbet med limoncello, basilika och svartpeppar. Det var en god jordgubbsorbet med en aning sting men annars kände jag varken av basilikan eller limoncellon.

Hit kan jag tänka mig att återvända, inte minst för att vandra i naturreservatet.

PS! Få fler tips på utflykter i min bok Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Kan också lägga till att Torpa stenhus är väl värd både ett och tre besök andra dagar.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)