Klassisk pubrunda i Belfast

En söndag i december var jag ute på en spontan pubrunda i Belfast. Egentligen skulle jag bara dricka en pint på Belfast mest kända pub och sedan gå ett varv på stan med mina kameror. En kombination av en vänlig lokal guide som jag träffade på bussen samt ett envist regnande gjorde att det istället blev en pubrunda med ganska många öl på tre ställen. Som tur var hade jag vett att snabbt överge pints för half-pints.

Belfast mest kända pub, The Crown, sedd från Hotell Europa. Även Robinsson’s strax bredvid lär vara värd ett besök.

Hotell Europa

Hotell Europa passar egentligen inte alls in i en pubrunda, för det är mer en hotellbar än en pub. Men det var lämpligt att dricka en eftermiddagspint där för att kunna bli av med resväskan ett tag. Jag drack en Maggie’s Pipe från det lilla nordirländska bryggeriet Whitewater. Den var inte så dum, en av de bättre alen under kvällen.

The Crown

Juvelen i kronan och det ställe som jag verkligen ville till var The Crown som ligger mitt emot Hotell Europa. Byggnaden ägs av National Trust och inredningen är speciell. Det är viktorianska träpaneler, mosaik och färgade fönster. Det finns fina detaljer precis överallt. Det är också totalt hopplöst att fotografera där inne på grund av att gasbelysningen gör det halvmörkt.

Crown Liquor Salon byggdes som ginhus för gäster som vill vara privata. Det finns nämligen tio stycken bås med ett bord i varje. Båsen är inringade av höga träpaneler vilket gör dem riktigt privata. Vi lyckades hamna mitt i ett födelsedagsparty med musiker. Louise Patricia Crane i mitten har snart release på sitt första album.

Jag hade inte ätit så mycket till lunch så jag passade på och beställde in den lokala versionen av korv med mos. Den var inget att skriva hem om, det är absolut inredningen som gör the Crown värd ett besök.  

Kelly’s Cellar

Nästa ställe med historisk atmosfär vi besökte var Kelly’s Cellar. Det ståtar med att vara Belfast äldsta ställe med utskänkningstillstånd. Det var även samlingsplats för ett eller annat gäng med upprorsledare en gång i tiden. De var inspirerade av den amerikanska och franska revolutionen och ville frigöra Nordirland från britterna. Denna detalj sätter tiden till 1798. De kallade sig för United Irishmen.

På Kelly’s var det fullknökat med folk en vanlig söndagskväll. Flera personer bad om att få vara med på bild (generellt verkar ingen ha hört talas om GDPR i Nordirland).

Klassiska valv och en massa bös gör Kelly’s hemtrevligt.

Belfast black mycket godare än Guinness

Eftersom jag blev bjuden på rätt många öl så har jag lite dålig koll på vad jag drack. Det blev inte mycket bättre när jag skulle handla själv på The Crown. Jag bad bartendern om råd, fick provsmaka två drycker och valde den som var godast. I sorlet och med min ovana vid den irländska dialekten hörde jag inte vad hon sa att det var för något.

Men så mycket kan jag i varje fall rapportera att godaste ölen den kvällen var Citra IPA från Open Gate och sämst var Rockshore Lager. När det gäller den irländska nationaldrycken stout så tyckte jag att Belfast black slog Guinness med hästlängder.

Fler pubar

Min guide tipsade mig om fler pubar som är värda ett besök. Exempelvis Maddens på Berry street, Duke of York på Commercial Court och The Garrick Chichester Street. Kan nämna att Kelly’s Cellar ligger på 30-32 Bank Street och The Crown på Great Victoria Street. Jag fick intrycket av att allihop ligger inom promenadavstånd från varandra.

Det finns så klart betydligt fler pubar i Belfast och drösvis med pubguider. Det är bara att åka dit och testa. Mitt intryck är att alla är vänliga och trevliga i Belfast.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)