Kul att se sågen på Brokvarn under hemvändardagen

Brokvarn är kanske inte den mest imponerande kvarnbyggnaden jag sett, men det kan vara den jag fotat oftast. Ett par av bilderna från Brokvarn har synts här på Tomatsallad i bloggens barndom. Roligt nog är både kvarnen och sågen sedan några år renoverade och fungerar. Under Öxabäcks hemvändardag 28 september 2019 demonstrerade hembygdsföreningen sågen för många nyfikna personer.

Först gick en person och öppnade luckan så att mer vatten skulle komma i trärännan. När de sedan stoppade kvarnen blev det översvämning i trärännan och det sprutade åt alla håll.

Jag var på plats vid Brokvarn, tittade på sågningen och åt lunch. Dessutom fotograferade jag två av de tre broarna. Den moderna vägbron gjorde jag mitt bästa för att undvika att få med i bild. Det är en utmaning eftersom den är byggd mitt i smeten.

Det var mycket folk vid Brokvarn och även en utställning med äldre tvåhjulingar.

Visade upp mina böcker under hemvändardagen

Orsaken till att jag var vid Brokvarn var hemvändardagen. Jag och Karin Eberhardt Grönvall ställde ut våra böcker i Antikhuset i Öxabäck. Karin har växt upp i Öxabäck och jag tillbringade mycket tid där som barn, något som gjort att jag tagit med Öxabäck som en extra prick i boken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm.

Hemvändardagen krockade rejält med årets bokmässa. Min tanke var att det var bättre att vara en av få som säljer böcker bland en mindre skara besökare, än att vara en i mängden på Bokmässan. Särskilt som Smultronställen inte riktigt är perfekt på Bokmässan där är det mer gångbart att sälja enklare och lättare böcker billigt. Kvalitet är svårt att tävla med på mässan.

Teoretiskt sett var det inte helt fel tänkt. men i verkligheten sålde jag inte ett enda exemplar av Smultronställen på hemvändardagen (däremot en tågbok). Karin hade mer lycka och sålde slut på sina böcker. Samtidigt var det flera av våra vänner på Bokmässan för att träffa oss så vi var nog på fel ställe. Bland annat kom en en av mina bloggvänner (som gästbloggat här en gång om violernas stad) till montern på Bokmässan. Henne hade jag förstås gärna träffat.

En annan bild av den här bron är med i boken.

Trevligt att göra återbesök i Öxabäck

Men i Öxabäck träffade jag en släkting och fick en del ny information om ett ställe jag vill besöka, jag småpratade med andra utställare och de rara arrangörerna. Dessutom fick jag med några fina bilder från Brokvarn. Kort sagt var det en trevlig utflykt som hade varit värd att göra, en annan helg. Det är aldrig lätt att på förhand räkna ut var som är bäst att befinna sig.

Imorgon återvänder jag till Bokmässan. Då får jag hoppas att det många läsare hittar dit och bättre lycka!

chefstomaten