Lars Wilderängs Preparatus Supervivet en Cairanne värd att lagra

En gång i tiden räckte det att jag doftade på ett vin för att känna igen att det var en Cairanne. Det var medan jag jobbade med Mitt Provence (och i någon mån Strövtåg runt Antibes) som jag fullständigt nördade ner mig i Côte du Rhône-vinerna. Särskilt de från södra delen, Côtes du Rhône méridional. Mina absoluta favoriter var Gigondas och Cairanne, det vill säga två pittoreska vinbyar som ligger i samma område. Från Gigondas kommer klassiska go-viner medan Cairanne hör till uppstickarna.

Lars Wilderängs har valt ett vin från Cairanne

Med tanke på min förkärlek för Cairanne blev jag otroligt entusiastisk när jag upptäckte att kollegan Lars Wilderäng valt ett vin därifrån när han skulle sätta sitt namn på en vinetikett. Han hade inte riktigt koll på olika vinbyar utan hade helt enkelt valt ett som smakade gott och går att lagra.

Att det är lagringsbart är väsentligt eftersom Lena och Lars Wilderäng är preppers. De har tillsammans skrivit Är du förberedd? En handbok för krisen. (Lars har också skrivit en hel hög med spänningsromaner med mer eller mindre dystra framtidsvisioner men de har inte lika mycket med vinet att göra).

Lars och Lena Wilderäng en annan sommar.

Preparatus Supervivet är ett klassiskt Rhône-vin

Preparatus Supervivet betyder den förberedde överlever. Vinet är beställningsbart på Systembolaget, kostar 175 kr flaskan och beställs i kartonger med sex flaskor i. Jag kan varmt rekommendera det för alla som gillar Rhôneviner. Det är en klassisk Rhône. Initialt har vinet den där lite dammiga doften som bra viner har. Det finns en pepprig ton i vinet tack vara innehållet av Syrah. Vinet mjuknar när det får mat till. Vi körde en klassiker: ugnsrostade potatisar med rejält med vitlök, lågtemperaturstekt oxfilé och så en vinsås till det. Den kombinationen satt som en smäck.

Jag brukar alltid vilja jämföra vin. Denna gång hade jag som jämförelse en annan Cairanne som jag hittat på små partier någon gång. När jag drog upp korkarna insåg jag att de båda var från samma producent, Domaine Roche. Men det andra vinet hade en lite annorlunda druvblandning.

Jämförde med La Bousquette Cairanne

La Bousquette Cairanne verkar jag ha betalat 199 kr för. Det består av Grenache och Carignan och saknar därmed Syrah. Det gör att det blir ett lite snällare vin med en aning touch av något som skulle kunna vara hallon.

Till maten passade Wilderäng-vinet kanske en aning bättre, men båda var riktigt bra. Så särdeles mycket mer lyckades jag inte anteckna. Varken Kocken, M eller jag lyckades mer än att säga: det är gott och passar perfekt till maten. Nåväl, det kanske räcker så?

Det blev ingen resa runt bland byarna i år

Hade det här året artat sig enligt plan hade jag rest runt bland de där byarna i juni med husbil, tjäderdräpare och tjäderdräparens matte. Med stor sannolikhet hade det dykt upp ett och annat blogginlägg med söta byar och besök hos vingårdar. Men nu blev året som bekant lite annorlunda och istället har jag fotat tusentals bilder av ripor och pyttesmå fjällväxter. Något som resulterade i en helt annan bok.

Frankrike är nu inne på sin andra nedstängning för att få bukt med skenande smittspridning. Jag pratade med en person som är där. Hon sa att det värsta är att stränderna är så ödsliga, det är inget folk någonstans. Sedan är det jobbigt med den där papperslappen man ska fylla i hela tiden. Man får bara gå ut en timme och enbart röra sig en kilometer hemifrån. Att affärerna är stängda gör inte så mycket även om det ibland innebär att man får ta den tejp som finns på matbutiken oavsett vad det är för man kan inte åka till en specialbutik.

En fläkt från det gamla Frankrike

Jag vet att många av er som läser den här bloggen längtar ner till Frankrike. För er skull grävde jag fram dessa bilder från en av researchresorna jag gjorde till Mitt Provence. De är inte från Cairanne men från byarna omkring. Av någon anledning fastnade jag särskilt för bilder med folkliv på :-). Inga två meter avstånd och ansiktsmasker då inte. Jag vet inte om längtan till Frankrike blev bättre eller sämre av detta men hoppas att de piggade upp i höstmörkret. I annat fall så testa med en flaska Preparatus Supervivet eller annat gott Rhônevin. En bra bok kanske också hjälper.


chefstomaten