Lavendelfälten på framsidan av ”Mitt Provence” är från Sault

I juni var jag ute på en heldagsutflykt med goda vänner bland lavendelfälten i Provence. När jag senare gick igenom fotona såg en del hus plötsligt bekanta ut. Hade jag inte sett dessa förut? Jomenvisst, det var lavendelfälten på bokomslaget till boken Mitt Provence.

Den boken är utgiven på ett externt förlag och därmed är det inte jag som står för omslagsbilden. Det är den enda bilden i boken (förutom en del foton på sedan länge döda provensalska författare) som jag inte tagit och därför visste jag inte riktigt var den kom ifrån. Därför tyckte jag att det var riktigt roligt att hitta igen platsen den är tagen på.

Jag delade denna upptäckt entusiastiskt på en Facebook-sida men om man inte betalar så syns inte inläggen för särskilt många av de som följer sidan. Därför flyttar jag hit det.

Antalet lavendelfält minskar i Provence

Mitt foto från samma plats är en mobilbild (mitt landskapsobjektiv bestämde sig för att det är dags för pension, jag kan inte direkt klaga för vi har varit med om många resor men tajmingen kan diskuteras). Min bild är disigare och lavendeln har inte riktigt slagit ut (sedan blir den aldrig någonsin så lila som på bokomslaget utan hjälp från datorn). Det ser också ut som att antalet fält har minskat sedan bilden togs (den är köpt via någon bildbyrå så vet inte vilket årtal det är på den). Minskande lavendelodlingar är något mina vänner som var med på resan kände igen. Vi åkte genom en del fält där de fotade lavendel för ett par år sedan och nu vajade det säd där istället.

Detta vackra fält ligger strax nedanför Sault. Vi tror att det är lavendel och inte lavandin på bilden för den senare är kraftigare i växtsättet.

Vi hade en superfin utflykt. De tog med mig till Sault och visade sina favoritfält. På vägen dit snurrade vi runt en del på Valensole-platån där jag var på lavendelsafari för tio år sedan. Det var nya vyer för dem. Perfekt när man kan visa varandra sina favoriter.

Belvédère de Saint-Jean på väg D943

Fotot på bokomslaget är taget från en utkiksplats längs väg D943. En annan bil rullade därifrån precis när vi stannade. Det var ungefär det sjuhundrafemtionde stoppet den dagen och även om det vid det här laget var ganska sent lidet på eftermiddagen var det fortfarande en bra bit över trettio grader. Jag klev därför ur, tog snabbt ett par bilder som dokumentation innan jag snabbt återvände till den luftkonditionerade bilen. Jag tittade inte noga förrän jag kom hem.

Sault med Mont Ventoux-utsikt

Utsikten ovan fångade vi på hemväg söder om Sault. I Sault gjorde hade vi en vätskepaus på en uteservering med utsikt över Mont Ventoux (på långt håll) och boulespelare (på nära håll). Vi gick sedan en liten sväng i den söta provensalska byn.

Mobilen lägger inte alltid fokus där jag vill i bilden.
Sault
En till bild från Sault

Har du några smultronställen i Provence?

Mitt Provence är en av mina två titlar i serien Karavan reseguider. De har levt ett undanskymt liv under pandemin och Mitt Nice har varit slutsåld i flera år. Mitt Nice uppdaterade jag våren 2022, något jag skrivit om i detta reportage från Ventimiglia. Förutom att jag själv traskade runt en hel del med kameran fick jag massor av tips från trogna läsare.

Planen var att den uppdaterade versionen skulle kommit ut före sommaren men det har blivit diverse förseningar i förlagsänden. Näst på tur står Mitt Provence. Det är inte den titel jag har mest fokus på, jag har två egna projekt som går före men jag har ett dokument där jag samlar idéer till en framtida upplaga. Har du ätit på någon fantastisk restaurang, sovit på mysigaste B&B eller sprungit på en väl dold gårdsbutik mitt ute i ingenstans? Lägg gärna en kommentar eller skicka en rad.

chefstomaten