Lilla Saluhallen och andra pärlor i Östersund

Fotbollslaget Östersund är just nu på allas läppar. Snart kanske folk även pratar om stadens eHälsocentrum. I så fall kan jag säga att jag var på invigningen. Nu ska detta inte handla om varken fotboll eller vårdinnovationer (det ska jag skriva om på en annan plats), utan jag vill mest visa upp lite nytagna bilder och tipsa om Lilla Saluhallen.

Inflygning till Åre Östersund flygplats

Igår var jag på en dagsutflykt till Östersund med flyg. Finessen med att flyga är att man får se omgivningarna från ovan, men annars föredrar jag tåg. Det är snällare mot miljön och man kan utnyttja restiden bättre. Men det var en riktigt fin vintermorgon att flyga in och landa på Åre Östersund flygplats.

Flygplatsen ligger på Frösön mitt i Storsjön och jag tycker alltid att det är lite märkligt med Åre i namnet då det är nio mil dit. Men Åre har väl ett starkare varumärke än vad Östersund har, eller så vill de att alla som ska till alpina VM ska hitta rätt. 2019 är det dags igen.

En av Östersunds specialiteter är bristen på taxibilar. Det är helt omöjligt att få en taxi om man inte förbeställt en. Men å andra sidan är flygbussarnas avgångstider avpassade så att det finns en buss till varje flyg. Bussen  väntade också tills alla fått sitt bagage.

När jag klev av flygbussen önskade jag att jag hade tagit med mig spikskorna för det var återigen glashalt (det var det förra gången jag var där också så det kanske också är en specialitet?). Det var visserligen grusat ovanpå isen men gruset var inte heltäckande. Trots detta tog jag omvägen ner till vattnet.

Från bussen hade jag nämligen sett köldrök stiga upp och det kunde jag bara inte missa. Jag fick småjogga på de trottoarer där det gick, för att hinna ner till sjön och sedan upp igen, i tid till invigningen. Men det var det värt.

Varmt och välkomnande på Storsjöhyttan

Efter sex och en halv timmes invigningsminglande började mitt huvud kännas ganska mört så jag gick ut för att rensa skallen. Jag vet inte vad det var för temperatur men det var råkallt på ett sätt som jag förknippar med västkusten mer än Norrland. Kanske beror det på att isen inte lagt sig ännu?

Jag frös så in i bomben trots dunväst, dunjacka och täckkjol. De stora fönstren på Storsjöhyttan såg därför oemotståndliga ut. Om det är något man kan räkna med när det gäller glashyttor så är det plusgrader. I hyttan jobbar bara kvinnliga glasblåsare. Det var varmt och trevligt så jag stod en stund och kikade på när de jobbade.

Därefter var jag såpass uppvärmd att jag kunde dra mig uppåt igen. Nästa stopp var på en keramikverkstad innan jag tog skydd mot kylan i en vanlig shoppinggalleria. Det kändes inte så upphetsande så jag började googla på caféer. Det visade sig att de flesta stängde kl 17 så jag övergick till att leta efter pubar. På väg mot Bishop Arms (reservalternativ) så såg jag en skylt med Lilla Saluhallen.

Lilla Saluhallen delikatessbutik med servering

Namnet Lilla Saluhallen har en trevlig klang. Har för mig att jag varit på andra inrättningar med liknande namn och alla har varit trevliga. Först såg det lite mörkt ut men vid närmare efterforskningar såg jag att butiken skulle ha öppet tills efter min flygbuss avgått.

Lilla Saluhallen på Prästgatan i Östersund är lika delar välsorterad delikatessbutik och ett ställe där man kan få ett glas vin och en matbit. Det står bord här och där bland varorna. Så om man gillar delikatesser så är det ju extra trevligt att sitta och titta på dem under en längre stund…

Ölutbudet består av flaskor från det lokala mikrobryggeriet Jemtehed & Brande. IPA:n på bild var riktigt bra (inte Stigberget-fantastiskt men ändå mycket bra). Jag hann även med en pale ale som var lite för snäll. Till ölen köpte jag en tallrik med ost och korv samt knäckebröd. Jag fick helt enkelt välja hur mycket jag ville betala och sedan så skulle hon ordna en lagom tallrik för priset – perfekt service tycker jag!

Jag köpte också med en halloumi från något lokalt osteri. Just nu minns jag inte namnet. Den såg i alla fall ut precis som den från Bruksvallarna som var så himla god.

Fler matställen i Östersund? Klicka på länken (som jag lagt till 2019).

chefstomaten