Nejlikefestival i Antibes

Häromveckan skrev jag att det är nejlikefestival i Antibes i början av juni. Det var viss tajming på det inlägget, för årets festival ägde rum bara ett par dagar senare.

Själv var jag inte på plats men Kocken tog dessa bilder med sin mobil och skickade mig i söndags (då festivalen ägde rum).  Som ni ser drog ett karnevalståg fram genom centrala Antibes med musik och olika vagnar täckta av just nejlikor.

När tåget nått Port Vauban, då är pompan över. Alla vagnar slaktas på sina blommor och dessa kastas ut i publiken. Bra tillfälle om man vill ha gratis blommor. Liljorna och rosorna är det slagsmål om men nejlikorna är så många att de räcker och blir över till alla.

Att det är just nejlikor beror på att det är Antibes blomma framför andra. Grasse har rosor och jasmin, Menton citroner och Nice sin allmänna karneval. Antibes har nejlikor. Blomodling var en gång i tiden en av Antibes främsta inkomstkällor. Medan Grasse rosor och jasminodlingar främst var till för parfymodling var Antibes nejlikor snittblommor. Nejlikor är tåliga och tål att fraktas långa sträckor.

Jag måste faktiskt säga att jag har aldrig gillat nejlikor men när jag fick ett badkar fullt med olika sorter efter en annan nejlikefestival, då ändrade jag uppfattning. Det finns otroligt många vackra nyanser.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)