Nice bortom turiststråken – Marché de la Buffa

Marknader hör till mina favoritstråk och jag har ränt runt några stycken den här sommaren. Den mest oväntade var Marché de la Buffa. Den stod inte på dagens lista heller men det museum jag hade tänkt besöka har öppet alla dagar utom tisdagar (jag kanske skulle konsultera en guidebok ibland :-)).

Istället hamnade jag på Rue de la Buffa och började knata för att se om jag hittade något kul, udda eller annorlunda. Gamla fönsterrutor hör kanske inte dit men jag fotade dem ändå. Trodde på håll att fönsterrutorna hörde till ett slitet garage men så såg jag trälådor med tomater. Dessa skvallrade om matmarknad och efter lite tvekan vågade jag mig in. Det kanske låter fegt men det såg sååå ruffigt ut utifrån. Jag väntade tills jag såg att det var andra som gick in innan jag också gjorde det.

Marché de la Buffa lär vara Frankrikes äldsta inomhusmarknad och det här var troligen både mitt första och sista besök. Jag hittade några inlägg som sa att den har varit rivningshotad i många år. Tydligen har det varit en del strider mellan den som köpt marken för att riva och de som har försäljningsstånden.

Marknaden var på sitt sätt en av de sorgligaste platserna jag besökt. Den stora lokalen byggd 1925 var milt sagt nedgången. De flesta stånd var stängda, en del var jalusierna bara neddragna för medan andra var fyllda av bråte. Det fanns dock ljusglimtar. Mitt i röran fanns det ett par stånd öppna och till dem var det kunder. Medan jag gick runt var det rätt många som handlade lunchingredienser.

Jag önskar att jag hade tagit lite mer tid på mig och gått runt ordentligt men jag hade vid det här laget fått för mig jag skulle upp och spana på några ryska slott (hittade bara privéeskyltar och grindar så det var en allmänt värdelös idé).  Vill du gå till marknaden ligger den i princip två kvarter rakt ovanför Negresco.

Är det någon som vet något mer om marknadens öde?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on juli 10th, 2016 at 06:34 e m