Nytt rosévin på Systembolaget perfekt för picknick

För en månad sedan föreslog jag att byta ut Corona-depp mot semester-pepp med hjälp av franskt rosévin. Jag bidrog också med en genomgång av Systembolagets rosévins-sortiment. Sedan dess har sortimentet ändrats en smula. Två nya roséer har hittat in på det lilla lokala Systembolaget (jag gissar att större butiker kanske har utökat sitt sortiment ännu mer). Dessutom har jag provat två av de viner som jag inte hade provat förra gången, men blev nyfiken på när jag läste om dem.

Om vi börjar med de ”gamla vinerna” så var det dels sydafrikanen Mulderbosch (89 kr). Den var besk, smakade grapefrukt och blev ingen favorit. Däremot gav jag tummen upp för en italienare för samma pris, Colle Reale, gjord på montepulciano.

Dark Horse rosévin på burk

Av nyheterna var den ena på kartong och den andra på burk. Jag provade burken. Egentligen så var alla varningssignaler i gång: udda förpackning, vin från USA och så en tjusig häst på etiketten. Men det är kul när ens fördomar kommer på skam. Jag blev nämligen positivt överraskad av Dark Horse. Vinet är gjort på en salig blandning. Eller vad sägs om Grenache 48%, Barbera 16%, Pinot Gris 13%, Tempranillo 12% samt övrigt. 11%?

Om man släpper på traditionerna med glasflaskor så var det här med aluminiumburk inte så himla dumt. Det är en oöm förpackning, något som är bra om man ska ta med sig vinet ut på picknick. Sedan är det praktiskt med en mindre volym, 37 cl. 60 kronor betalade jag för en burk men jag får tillbaka en krona när jag pantar burken. Nackdelen är förstås att det är svårt att återförsluta burken om man bara vill ha ett glas vin.

Bästa rosévinet kommer från Bandol

För att få till en snygg layout på det här inlägget behövde jag två fyrkantiga bilder och därför skickar jag med med en bild på ett riktigt trevligt vin, Domaine de la Tour du Bon. Det spelar i en annan division jämfört med samtliga vinerna i min genomgång. Det finns tyvärr ett par problem. Det kostar 187 kronor flaskan, går enbart att beställa i kartonger med sex flaskor och enbart till Systembolag i Stockholms län.

Men men, får du tag i en flaska så kommer du genast att känna dig förflyttad ner till Frankrike. Kanske till Bandol, fiskebyn som gett vinområdet dess namn. (Jag köpte en kartong när jag skulle ordna en vinprovning).

Fler överraskningar bland Systemets nyheter

Jag håller på och testar igenom övriga nyheter på Systembolaget. Mitt intryck är att det var relativt billiga viner med udda druvor i juni. Favoriten hittills är Loxarel Sense A Pèl, ett rödvin från Katalonien gjort på Cab och Merlot (vanligen inte mina favoriter). Det kostar 139 kronor vilket är mer än de andra rödvinerna som letat sig in i sortimentet i början av juni men är en bit från förra släppet där favoritnyheten var en Gattinara för 199.

Har du något favoritvin du vill rekommendera?

chefstomaten