Ödeshög bjuder på glutenfritt fika mitt emellan Stockholm och Göteborg

Ödeshög tävlar med Mjölby om vilken ort som ligger mitt emellan Stockholm och Göteborg tidsmässigt. Vilken av dem som vinner beror lite på vart i Stockholmstrakten respektive Göteborgsområdet man startar, samt om man fastnar i rusningstrafik. De både östgötska orterna kan också tävla om mest minnesvärda rondellutsmyckning. Mjölby har sin King Edward medan Ödeshög har en skeppssättning.

Snygga utsmyckningar i Ödeshög

I mellandagarna körde vi av i den snyggare rondellen och körde den korta sträckan in till Ödeshög. Där snurrade vi ett varv i en korsning som pryds av ett konstverk med fem bollar på långa pinnar. Det heter lämpligt nog Upp i luften och är skapat för att hedra fotbollslegenden Klas Ingesson som kom från Ödeshög.

Ingesson är kanske ortens mest kända son i nutid, men Ödeshög skapades inte av någon man, utan av en kvinna. Hon hette Johanna Peterson, kallas för handelsman Johanna och levde under 1800-talet. Det finns en stor muralmålning av henne på hörnet av den byggnad där galleriet, fiskboden och konditoriet håller till idag. Jag var på väg att lägga upp en bild av den, men så kom jag ihåg att den kan räknas som offentlig konst och sådant kan man inte visa gratis på webben. Säkrast att jag håller mig till caféer. Caféer brukar gilla att man berättar om deras existens, det är bara vissa upphovsrättsorganisationer som försöker pracka på oss idén att det hjälper konstnärer att ingen vet om dem.

Strunt i det, låt oss återgå till godsaker och gott kaffe. Vilket är vad man behöver på resande fot.

Lysings konditori – specialiserade på glutenfritt

Målet med vår avstickare var Lysings konditori. Vi var inte ensamma om denna idé. Det var fullt med folk. Vid bordet bredvid pågick sammanträde i en grupp travtippare. Det var underhållande att lyssna på deras diskussioner om vilka hästar de skulle satsa på.

Jag satsade på en ostfralla medan M provade en wienersemla. Jag blev nyfiken så vi delade på dem. Semlan var extremt söt så det var mer än nog med en halv. Jag föredrar definitivt mandelmassan på Kakfén i Färila. Men det är alltid roligt att testa nya bakverk. Kaffet var i varje fall gott.

Lysings specialitet är glutenfria produkter och de har en stor frys där man kan botanisera bland sådana varor. Vill man sedan fortsätta att shoppa är det bara att gå till nästa dörr för Lysings ligger granne med ett kombinerat galleri och fiskdelikatessbutik.

Fiskbod och galleri

Efter att vi fyllt på depåerna gick vi in till grannen och beundrade en massa vackra föremål. Kopparna på bilden är från en av mina favoritkeramiker. Hennes ateljé dyker upp i utflykten runt Boxholm. Vi köpte med oss Brantevikssill som är tillverkad norr om Göteborg. Den såg inte så kul ut, på etiketten, men var riktigt god.

Fortsätt upptäcktsfärden efter Ödeshög

Vart styr man efter besöket i Ödeshög (om man inte har lust att stanna till på Skattegårdens handelshus vid motorvägen)? Det beror såklart på vart du ska men är du på väg mot Göteborg är det lätt att fortsätta söderut på den gamla vägen (Turistvägen) längs Vättern. Det är en otroligt vacker väg vid alla tider på året. Sommartid finns det flera trevliga caféer, vintertid får man nöja sig med utsikten.

Ska du norrut rekommenderar jag också att fortsätta på Turistvägen. Det finns precis hur mycket som helst att se. Just nu passar det fint att köra förbi Rökstenen som är aktuell i media. Ett tvärvetenskapligt forskarlag har släppt en ny tolkning av runorna (som går ut på att det är gåtor med solen i centrum och syftet med stenen är att undvika en ny Fimbulavinter). Fler rutter och förslag hittar du i boken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm.

Sammanfattningsvis finns det många skäl att svänga av i trafikplats 106 Ödeshög.

  1. Du är mitt på resan (om du kör bil mellan Göteborg och Stockholm).
  2. Du kan fika på ett konditori med en specialitet (vilket är glutenfria bakverk).
  3. Lysings konditori ligger granne med kombinerad fiskbod och galleri.
  4. Du hinner kanske se en del av utsmyckningen i trafikplatsen (förutsatt att du är passagerare).
  5. Det är en perfekt anslutning för att köra gamla vägen längs Vättern eller förbi Rökstenen.

chefstomaten