Pippi på Rönningesjön

– Solen skiner.
– Kaffemaskinen är på.
– Då brer jag mackor.

Jag och Hårfagre har fått riktig pippi på att promenera runt Rönningesjön och våra förberedelser blir bara snabbare och snabbare. Kläderna ligger i en hög och är bara att kliva i (lämpligen ett lager mer för varje vecka). Vi behöver inte ens göra upp om vem som fixar termos med kaffe och vem som brer mackor (så konversationen ovan är ren fejk). Jag har blivit storkonsument på lingonbröd och bierwurst på Willys.

Kropp och knopp är numera helt inkörda, jag behöver bara gå ett par steg så släpper huvudet vad-det-nu-var-som-var-så-viktigt-en-stund-tidigare och kroppen varvar ner. Vi har gått så många varv nu att vi vet var vi vill fota beroende på  ljusförhållandena, var det är fikadags, toastopp och när vi är nästan framme.

Något vi inte har örnkoll på är var pippijåglarna håller hus. De har nämligen en tendens att flytta på sig. Vi har dock hittat några av deras favoritplatser. Särskilt hägern ser vi ofta stå givakt. Idag kunde vi konstatera att gråhägrarna är två, det var första gången vi såg båda samtidigt.

Gräsand, talgoxe och skata ser vi förstås ofta. En flock med storskrake har huserat i sjön på senaste tiden. Större hackspett har vi sett ett par gånger. På en brygga ute i sjön sitter ibland en stor svart fågel som måste vara en skarv. Ännu inte identifierad är en liten rosabeige mesliknande fågel som vi såg i ett snår en gång.

Förutom fåglarna har vi sett spår av bäver samt livs levande rådjur och ekorre. Ibland gör Täby skäl för sloganen stan på landet. Det här att leta efter pippisar verkar ha blivit årets grej precis som att leta efter runstenar var förra höstens. Som vanligt är det gräsanden som är mest lättfotad.

chefstomaten