Saltgruvan i Wieliczka

Strax utanför Krakow ligger saltgruvan i Wieliczka som är en av de första platser Unesco plockade upp som världsarv. Det är det näst mest besökta stället i Polen efter Auschwitz och lockar någonstans mellan 800 000 och en miljon besökare per år. Denna info tillsammans med våra erfarenheter av köerna på de polska vägarna borde ha förberett oss. Genast när vi anlände ångrade vi att vi betalt för frukost på hotellet. Vi kunde istället ha kört direkt och ätit av vårt förråd av Pringles medan vi köade för att köpa biljetter.

polen-0103

Tips för att besöka saltgruvan

  1. När man når Wieliczka och är typ 500 meter från gruvan så står det gulklädda människor och viftar in en på en parkering. Det är frivilligt att lyda dem. Det går utmärkt att köra vidare in till stan. Det finns en till parkering precis utanför gruvan. Det är dock billigare att parkera på fältet.
  2. På tal om pris så är det olika pris på polska och på andra språk. Tror skillnaden var 59 respektive 89 zloty. Köerna är hysteriskt långa till båda och de var ännu längre när vi gick därifrån än när vi kom.
  3. Det står överallt att 14-16 grader i gruvan. Därför tog vi med oss varma kläder. Det var helt onödigt. Jag svettades i min kjol och t-shirt av linne.
  4. Totalt gick vi nästan 6000 steg varav runt 500 var nerför trappor. Detta skulle vara värt att informera om lite tydligare för vi fastnade bakom en annan grupp där en deltagare hade svårt att gå.
  5. Besöket inleds med 380 steg i en trappa men man åker hiss upp. Den hissen är inget för klaustrofobiker.
  6. Hela besöket tog oss fem timmar. Av dessa tillbringade vi minst två timmar i kö. Förutom biljettkön var det kö till hissen för att komma ur.
  7. Det finns restaurang, kaffeställen och toaletter nere i gruvan. Det är också fikapaus på turen efter ungefär 1,5 timme.
polen-17-2

Gruvan är från 1200-talet och de utvinner fortfarande en aning salt ur den, ungefär lagom till souvenirbutikerna. Detta gör att de kan kalla sig för Polens äldsta företag som fortfarande är i bruk.

polen-0104

Nu ska jag koncentrera mig på Slovakien så jag klipper in mina oredigerade anteckningar från turen. Jag skrev och skrev och skrev i Evernote under turen. Huvudskälet var att när jag är sysselsatt så behöver jag inte tänka på att jag är hundra meter under jord.
polen-0124

Salt. Mkt lönsamt. Ordet salary kommer från salt. Tror han sa att saltet stod för 40 procent av Polens intäkter någon gång i tiden. Viktigt för Polen. Typ som Sala silvergruva och Falu koppargruva för Sveriges stormaktstid.

polen-0081

hStatyer. Första var Kopernikus som var gruvans första turist i 20 årsåldern. Nästa Casimir the great. Gothe var geolog, stod staty nära fiket.

Chopin besökte också gruvan. Därav musik och ljusspel i ett rum.

 

300 km av tunnlar. 300 år är de äldsta trädelarna. Tall. Metall skulle rosta sönder. Jo. Vi gick förbi gamla trät. Det var liksom saltat. Bevarar träet.

Besöket inleddes med 380 steg ner på en trätrappa. Det var typ något hundra steg senare också. Det är kanske bra att förvarna mer om detta i förväg. Vår grupp fastnade bakom en äldre dam som behövde hjälpt för att ta sig ner för trapporna.

Rocksalt 13.x miljoner år sedan bildades det. Tektoniska rörelse gör att det är salt på sina ställen och tomt på andra.

Fototillstånd 10. Biljett 89. 59 för polacker.

Elda metan: det farligaste jobbet. 40% dog per år. De gick före gruvarbetarna.

1986

Weimar enda där sprängmedel använts..

Idag inga kanalturer i gruvan men om tre år. Lyssnade inte så noga men några dog av syrebrist när deras båt välte. För salt vatten för att kunna dyka så de fastnade under båten. Detta var under kriget.

Bungy jump, bröllop, fotboll och mkt mer har skett i gruvan. Fester för upp till 1000 personer.

Från 1500-tal till 2002 var det hästar i gruvan.

Efteråt. Finns ett museum med olika typer av salt och mer information.