Solen värmer skönt i oktober

Franska Rivieran har sin charm under årets alla månader och är värd ett besök året om ifall du frågar mig. Just oktober har många företräden: det är gott om fina grönsaker, skaldjuren är i säsong igen (om man gillar sådana) och det är ganska lugnt. Har man tur är vädret som en svensk sensommardag. Det kan förstås även komma skyfall så den som reser hit bör beväpna sig med kläder för de flesta väder.

Årets upplaga av oktober har bjudit på både regn och solsken. Det började och slutade med regn, men jag prickade in tiden däremellan när solen sken. Det var bara en dag som det regnade lite lätt när vi spelade boule.

Solen värmer skönt i oktober i Antibes

I oktober kan temperaturen skifta rejält mellan dag och kväll, mellan skugga och solsken. Det blir extra tydligt på strandpromenaden i Antibes. Efter lunch badar Plage du Ponteil i solsken medan bänkarna står i skugga. På sandstranden är folk lättklädda i badkläder medan de som sitter på bänkarna har pälsat på sig både jacka och halsduk.

Mornarna är krispiga och kyliga. När det varit min tur att ta morgonrundan till bageriet har jag klätt mig i jeans och dragit på mig både en långärmad tröja och en dunväst. Samma klädsel är inte lyckad för att vandra eller spela boule i solgasset på eftermiddagarna.

Den officiella badsäsongen är över i oktober vilket gör att stränderna inte städas varje morgon längre. Om det har blåst ligger det en hel del sjögräs och drivved på stranden. Men om man tar sig förbi det hindret kan vattnet vara riktigt klart och fint. Jag var i två gånger vilket är dubbelt så många gånger som jag badade i Sverige i somras.

Varm tröja, regnjacka och bikini

Av det jag skrivit i detta inlägg framgår det säkert att den som reser hit i oktober gör bäst i att packa både bikini, regnjacka och en varmt tröja. För alla tre kan bli använda, ibland under samma dygn. Det vill säga vädret i oktober liknar på många sätt det i april.

Oktober är perfekt för att spela boule, besöka olika museer och vandra. Eller bara sitta på en bänk och filosofera lite. Passar på och tipsar om min kollektion med vandringar jag publicerat genom åren.

PS! Bilderna i inlägget kommer från Menton (tredje och femte) samt Antibes (övriga). Vill du istället åka vintertid har jag även skrivit om det.

chefstomaten