Väder på Rivieran i april?

Hur är vädret i april på franska Rivieran? Vad packar man för kläder för en weekend i Nice? Påsk i Provence? Termen aprilväder gäller även här! Tio grader varmare, fler soltimmar men lika opålitligt som i Sverige.

Hur man klär sig beror lite på vem man är och vad man gillar att göra, det finns alla varianter här.

De paranta fransyskorna har hängt av sig pälsen (det är ändå april nu) men tar absolut på sig både tröja och jacka, stövlar, mycket smycken och så den obligatoriska minihund under armen. Den sistnämnda detaljen kan ju vara trixig att få med i resväskan – kanske funkar en uppstoppad lika bra?

Italienskorna kör samma stil, men eftersom de flesta italienskor i min klädstudie råkade vara yngre än de ganska mogna fransyskorna, så var andelen bara magar högre. Känns också igen på att de kommer i stora gäng och saknar hund.

Engelsmännen bär såklart shorts. De har ju gärna bara ben vintern igenom i sitt eget land så varför ändra sig när man kommer till värmen? Skandinaver känns igen på att de är praktiska. Ryggsäck och lågklackade sandaler eller andra skor det finns en teoretisk möjlighet att gå i, på väg mot stranden – då är det garanterat en skandinav!

Rekommenderar: bikini till stranden, varm jacka till kvällen

Vädret kan som sagt variera i april, även i maj har det stormat. Kvällar och tidiga mornar kan vara riktigt ruggiga, särskilt inomhus, jag rekommenderar därför absolut en fleece och en jacka. Kanske även en regnjacka eller ett paraply. Regnskurar är sällsynta på våren men om de väl kommer kan de vara häftiga. Första gången jag kom till Antibes höll en störtskur på att dränka min nedpackade dator när jag skulle från busshållplatsen till lägenheten (ca tio min promenad – jag, mina skor och kläder blev såklart sjöblöta).

Även dagtid är en tunn jacka, en sjal eller en kavaj fiffigt ifall man går i affärer eller om solen gömt sig bakom moln. Skiner solen blir det snabbt varmt eller t o m hett. Tips: sitter man på uteservering någon timme är det viktigt att inte glömma solskyddsfaktor!

Bikinin tar ingen plats och ska absolut med. Om man sedan använder den eller ej beror lite på vädret och hur frusen man är, men mitt på dagen och framförallt i slutet av april har bikinisäsongen absolut startat. Några galningar hoppar i vattnet redan i mars (nyår), själv har jag doppat mig i slutet av april. Men jag är en badkruka i början av badsäsongen, i oktober kan jag gladeligen ta dagliga simturer, trots att det rent objektivt är ungefär samma vattentemperatur.

Tulpanen blommar på vår balkong – annars är det ont om lökväxter här.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on januari 12th, 2018 at 06:31 e m