Solhaga Stenugnsbageri – ett mumsigt stopp längs E6:an

Den korta versionen: kör du E6 mellan Halmstad och Falkenberg är det obligatoriskt att svänga av vid Slöinge och åka till Solhaga Stenugnsbageri. Möjligen bör du först kolla öppettiderna, men det ligger såpass nära motorvägen att du kan åka dit på vinst och förlust.

Jag gillar verkligen allt med Solhaga Stenungsbageri. Jag gillar atmosfären när man kliver in, jag gillar deras produkter och jag gillar attityden hos de anställda. Dessutom ligger det som sagt såpass nära motorvägen att det passar även för en res-fika och inte enbart för en utflykts-fika, om ni nu fattar vad jag menar.

Dessutom har Sara en trevlig blogg där hon berättar om resan under de tio åren från dröm till prisbelönt café. I bloggen kan du få tips på fler ställen att besöka och ta del av hennes filosofi.

Facklig strid har lett till kortare öppettider

Första gången jag hörde talas om Solhaga var i ganska tråkiga omständigheter. Solhaga är ett i raden av hantverksföretag som blev utsatta för fackförbundet Livs metoder.

Missförstå mig inte. Under industrialismens barndom gjorde facken en storartad insats för att förbättra arbetsvillkoren för den lilla människan i stora tunga industrier. Men världen har förändrats åtskilligt sedan dess. Idag lever vi mitt i den tredje samhällsrevolutionen och deras avtal har därmed blivit hopplöst otidsenliga. Och deras taktik att med utpressning tvinga småföretagare att böja sig efter deras vilja tycker jag är skrämmande och hör enbart hemma i diktaturer. Facken skulle behöva läsa på om den nya gig-ekonomin och börja värna om enmansföretagare istället. I varje fall om de vill ha några medlemmar i framtiden (och vem ska annars bekosta deras löner?).

Enligt artikeln som jag länkade till ovan så vägrade ägaren till Solhaga att skriva på, för det skulle tvinga in henne i ett administrativt träsk som skulle hota hela hennes företag. Den typ av arbetsväxling hon satsat på för att utjämna mellan hög- och lågsäsong fanns det inte plats för, utan hon skulle behöva trixa med deltidstjänster för att passa in i fackets föråldrade mall. Istället sade hon upp ett par anställda, jobbade mer själv och minskade öppettiderna. Nog om detta, tillbaka till fikat.

Härlig miljö inne och ute

Jag och foto-Johan stannade till på Solhaga på väg hem från en utflykt till Danska fallen utanför Halmstad (fint men svårfotat). Det var jag som ville till Solhaga, Johan var mer lockad av skylten Sia-glass som vi for förbi, men han ändrade sig när vi kom fram. Det var den första vårdagen så vi passade på och satt ute.

Medan vi satt där kom en strid ström av människor, de flesta verkade handla med sig sig fikabröd. Vilket kanske är klokt för Solhaga är verkligen inte stort. Det är ett gammalt uthus med ett par tre bord inne och ett ute. Man får alltså ha lite tur om man vill få sittplats.

Det jag tyckte var så trevligt var bemötandet. Jag bad att få bryggkaffe för jag var mest sugen på det. Det var nästan slut och tjejen frågade om jag ville vänta på nybryggt kaffe, eller ha en americano istället. Jag bad då om en dubbel espresso. Hon erbjöd mig då att även få kaffeskvätten, helt utan kostnad. Allt bars ut på en vacker bricka. Jag blir så glad när jag får min espresso serverad i gammal kaffekopp. Kort sagt är mitt tips att stanna till på Solhaga om du har vägarna förbi. Aktuella öppettider finns på Solhagas webbsajt.

Skulle de inte ha öppet eller du är ute på fikarunda så ligger Idala 45 minuter norrut. 

chefstomaten