Idala gårdsbageri i Halland ett fint stopp under Hemmavasan

Ombyggda gamla ladugårdar där det bakas kvalitetsbröd och serveras kaffe i vackra muggar har en hedersplats här på Tomatsallad samt i boken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Det var faktiskt nära att Idala gårdsbageri kom med i den boken. En gång när jag skulle köra till Mölndal var det beläggningsarbete på väg 40 och för att undvika att få däcken nertjärade så vek jag av i Borås. Jag passerade Idala men för sent, de hade hunnit stänga för dagen. I lördags hade jag bättre flyt och var där.

Idala ligger i Hallands inland, i höjd med kustorten Åsa, söder om idylliska Äskhult by Det är med andra ord en perfekt helgutflykt från Göteborg för det finns mycket att se i grannskapet. Jag var inte där i första hand för att göra en utflykt utan för att leta efter en cyklist.

Hemmavasan – bra idé men dålig app

Årets cykelvasa sällar sig till alla aktiviteter som blivit inställda på grund av ett visst virus. För att bibehålla momentum har Vasaloppsorganisationen lanserat Hemmavasan, att man skulle kunna anmäla sig och genomföra ett nio mil långt cykellopp var som helst.

Fritz la upp en rutt i Halland som mestadels skulle gå på stigar och grusvägar. I slutändan visade det sig att hans tur var betydligt tuffare än vad cykelvasan hade varit. Han hade 1000 höjdmeter och fick släpa cykeln genom snår på mer än ett ställe.

Jag hade erbjudit mig att vara supporter och langa dricka. Det är något jag har gjort många gånger i riktiga Vasaloppet när jag inte kört själv. När vi planerade det så såg det ut som om jag i Hemmavasans app både skulle kunna följa hans virtuella färd mellan Sälen och Mora samt den verkliga i Halland. Men den funktionen försvann så att jag letade efter honom i blindo.

Horred eller ”Evertsberg”

Jag mindes att han sagt att han skulle passera Horred så jag körde dit, ställde mig vid kyrkan och berättade att jag stod där. Han kom och jag kunde servera kaffe, macka, solskyddsfaktor och myggmedel samt fylla på hans vattenförråd. Han såg betydligt piggare ut när han trampade vidare.

Eftersom jag sett att kyrkan råkade vara öppen just lördagar 8-11 gick jag in. Jag har ju precis ägnat en hel del tid åt kyrkor i Härjedalen, eller snarare de exempel på Härjedalsrokoko man kan hitta i dem. Så det var intressant att besöka en helt annan typ av kyrka. Det speciella i denna är väggarna som är målade i rutmönster.

Idala gårdsbageri

Efter att jag både varit drickalangare och kulturtant åkte jag tillbaka till Idala gårdsbageri. Jag hade passerat på vägen till Horred (som ligger i Västergötland) och sett att de hade öppet. På vägen passerade jag Skoga gårdsmejeri. Det fanns ingen skylt om det var öppet eller stängt så jag körde förbi. Nu har jag läst att det bara är att åka förbi och knacka på, antingen är de hemma eller ej. Synd, jag som gillar ost. Men jag får väl göra en till tur?

När jag kom tillbaka till gårdsbageriet var det fullt med bilar och ännu fler cyklar vilket gjorde mig lite skeptisk, jag som gör stora omvägar runt folksamlingar. Men som synes på dessa bilder är det såpass gott om plats att det gick fint att gå ett eget hörn.

Fler blandade bilder från Idala

För aktuella öppettider och utbud, spana in Idala gårdsbageris webbsajt.

Gillade du detta tips så spana in Solhaga respektive Lilla Spinneriet.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)