Tillbaka till Svartsö med Skrivarresor

En fredag i september var det dags att kliva ombord båten ut till Svartsö igen. För andra året i rad var jag anlitad av Ingrid Hedman på Skrivarresor att föreläsa tillsammans med henne på kursen Skriv ditt liv. Det var riktigt roligt att återvända till Svartsö och återse bekanta miljöer och ansikten.

Kvällsljuset lyser på ett hus vid vägen.

Grönsaksodlare har flyttat till Svartsö

Svartsö var sig likt. Fåren var nyfikna, grusvägarna inbjudande och eldsjälarna hårt arbetande. Nytt för i år var en grönsaksodling. Salladerna smakade extra gott vid tanken att de var nyskördade och lokalodlade. Korta transporter har länge varit klimatsmart, men nu kan vi lägga till att en högre självförsörjningsgrad är tryggt i oroliga tider.

Precis som förra året bodde vi på Svartsjö skärgårdshotell och vandrarhem vid Svartsö Norra och åt middag en kväll på Bistro Sågen. Vädret var också med oss. En vacker solnedgång (som jag inte hann fånga på bild) följdes av en tjusig dubbel regnbåge morgonen efter (som jag däremot försökte fota).

Dubbel regnbåge (eller i varje fall alla så mycket som jag fick med). Notera att den yttre ringen är spegelvänd vad gäller ordningen på färgerna.

En ära att få ta del av människors liv

Det är en ära att föreläsa på dessa kurser för det deltagarna vill sätta på pränt är ofta deras allra svåraste ögonblick i livet. De flesta tänker sig barn och barnbarn som publik och vill få hjälp komma igång. Men några vill dela med sig av sina upplevelser till fler personer och då kan jag berätta för dem hur man gör.

Mellan föreläsningarna promenader

Min huvudsyssla var som lärare. Mellan föreläsningarna och skrivövningarna hängde jag mest runt föreläsningssalen för att svara på frågor. Men det blir alltid några tillfällen till promenader, antingen tillsammans med andra eller på egen hand. De flesta dagar var jag ute en sväng före frukost och en före middagen. Därför kom jag även i år hem med en hel del foton.

Röda stugor är en favorit i repris

Förra året skrev jag ett bildrikt blogginlägg från Svartsö. Det innehöll bland annat bilder på röda stugor och djurlivet. Detta är uppenbart två teman som jag gillar för här kommer de i årets tappning. Först de röda stugorna.

Rikt djurliv på Svartsö

Får, kor och höns såg jag även förra året men några nya djur blev det. Vildsvinen och skarvarna verkar ha blivit ännu fler och är inte särdeles populära.

Ännu fler bilder från vackra Svartsö

Du kanske tycker att jag redan har postat många foton? Du har helt rätt men har jag nu redigerat och exporterat ut dem kan jag lika gärna publicera dem tänker jag.

Avrundar med höstliga bilder.

Det var allt från Svartsö för denna gång. Jag undervisar också på en liknande kurs på Ljungskile folkhögskola men den är på distans så genererar inga vackra foton. Men det finns fler bilder i mina böcker.

chefstomaten