Tågutflykt till Cap d’Ail och Plage Mala

Att tågresan längs kusten öster om Nice är särskilt vacker har jag berättat flera gånger. Det fantastiska är att rälsen är lagd närmare vattnet än bilvägarna är byggda. Det gör att tågresenären har särskilt fin utsikt över små privata vikar och det blå havet. Förutom att man utan problem kan titta åt vilket håll man vill, man behöver inte hålla koll på vägen.

Många pampiga villor finns det längs Rivieran.

Det är tätt mellan stationerna vilket ger många tillfällen att kliva av för en kortare eller längre promenad bland pinjeträd och stora villor från la belle epoque. Dessutom går det att få ett dopp. En station jag aldrig klivit av på tidigare är Cap d’Ail. Men nu har jag varit där. Det är perfekt för den som vill ta en kortare promenad till en romantisk strand med två restauranger.

Ta tåget till station Cap d’Ail

Kliv av tåget, gå ut från järnvägsstationen och sväng vänster. Där finns en tunnel med trappa som går under spåret ner till havet. Strax till vänster finns en trappa ner till strandpromenaden, precis under skylten med La Pinede. Gå åt höger.

Tunneln under tågrälsen tar dig ner till havet och strandpromenaden.
Det här här du ska gå ner och sedan välja höger eller vänster.

Strandpromenaden är just nu avstängd runt udden La Mala och man får ta en promenad upp på vägen. För att sedan hitta trappor ner till stranden. Dessa trappor är betydligt färre än om man kommer från bilvägen då den är byggd högre upp på bergskanten.

Den här sträckan är mer promenad-lång än jogging-lång.

Den dolda viken Plage Mala

Sommartid behöver man beställa bord om man vill äta på någon av restaurangerna på Plage Mala för de är riktigt populära. De heter Mala Eden Plage och La Réserve de la Mala och är ganska dyra. En måndag förmiddag i april var vi helt ensamma förutom personalen. De målade och fejade inför sommarsäsongen.

Vi drack vin och firade Marias födelsedag. Ett väldigt trevligt sätt att göra detta på. Omgivningarna blir inte vackrare med klippor som stupar ner i havet. Stranden är inte stor men det finns som alltid en del som är publik, det vill säga gratis. Där finns gratis toaletter med toastol och toalettpapper. Samt duschar.

Den här stigen ligger så nära havet att må absolut inte ska gå där när det blåser fler är höga vågor.
Vill man ha liknande upplevelse men längre vandring så kan man välja någon av de större halvuddarna, Cap  Ferrat eller Cap Martin.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on november 2nd, 2022 at 05:51 e m