Terra Amata – ett museum i Nice ni kan hoppa över

I veckan var jag i Nice och museet Terra Amata. Jag behövde helt enkelt lämna datorn en stund och då kändes det rätt kliva på en buss (€1) till Nice.

Om jag förra året var besatt av att leta efter romerska lämningar så är jag lika enveten i år efter att hitta spår efter folken som var på franska Rivieran före grekerna och romarna. Jag har exempelvis klampat runt i folktom skog i jakt på liguriska ruiner och nu också åkt till Nice för att se en kopia av något som sägs vara ett 380 000 år gammalt fotavtryck på Terra Amata.

Terra Amata en rest från 1970-talet

Det var som att åka tidsmaskin. Inte 380 000 år tillbaka men väl till 1970-talet. Inte för att jag minns så många museibesök på 1970-talet men jag har jobbat på många muséer där det funnits kvar någon gammal basutställning från den tidsperioden. De åldras sällan med behag. Utställningar som är ännu äldre har en viss charm och kan oftast fräschas upp med ett varv till konservatorn, moderna texter och lite ny ljussättning. Men 1970-talsutställningarna är hopplöst daterade.

Nu tyckte jag ändå att det var rätt kul med denna tidsresa. Jag var museets enda besökare den dagen. De kom på att de skulle stänga dörren in till kontoret när jag kom förbi. Det fanns information på engelska faktiskt och en gratis toalett.

Mitt intryck är att detta är ett museum vars främsta målgrupp är barn och ungdomar i regionen. De hade en pedagoghörna och den modernaste utställningen var den med exempel på grejer som besökande barn skapat. Och om det är så att deras verksamhet framför allt är att prata om människosläktets utveckling, hur vi vet att klimatet varierat över årtusenden och hur arkeologer arbetar samt låter barnen fingra på en del kopior av föremål från den perioden så tycker jag att det är ett utmärkt museum. Betyder dock inte att jag rekommenderar några svenska turister att söka sig dit.

Det är mycket bättre att ta ett varv till i gamla Nice. Jag avslutade med en runda och fotade exakt samma tvålar och saltförsäljning som jag fotar varje gång.

Edit jan 2016: Bussen Antibes-Nice kostar numera €1.50 och museet har entréavgift.

chefstomaten