Test av exklusiva pepparkakor från Fiholm och Göteborg

Det hör julen till att prova julöl, vin-matkombinationer, skidspår, pussel och konstiga kakor. Pepparkakor kan man förvisso äta året runt men det blir ju gärna någon extra till jul. Den här julen fick jag möjlighet att prova två lite exklusiva sorter bredvid varandra. Nämligen florstunna pepparkakor från Fiholm och citruspepparkakor från Göteborg. Dessutom hade vi helt vanliga pepparkakor från Ica. Minns inte riktigt vilken sort det var eftersom de hamnat i en snygg återanvänd burk. Men det är någon sort utan palmolja.

Snygga plåtburkar från Fiholms, Göteborgs pepparkaksbageri samt Finsmakareiet i Bollnäs. Den sistnämnda är återanvänd eftersom burken var mycket bättre än pepparkakorna (som smakade som om man glömt kryddorna helt). Den används nu för helt vanliga pepparkakor från Ica.

Göteborgs pepparkaksbageri

Det som är speciellt med varianten från Göteborgs pepparkaksbageri är att de smakar citrus. De är ljusare än andra pepparkakor eftersom det är mindre av de bruna pepparkakskryddorna kanel och kryddnejlika. Det enklaste sättet att få tag i dem är att gå till en återförsäljare och betala priset. Men Biologen har varit på bageriet de dagar de hade utförsäljning av icke bokade burkar. Normalt måste man nämligen beställa dem i god tid före jul.

Jag tycker att dessa pepparkakor är supergoda, delvis för att de smakar annorlunda än andra pepparkakor. De är goda som de är men de är också utmärkta att ha som crunch på olika efterrätter. Där kommer citrussmaken extra mycket till sin rätt.

Pepparkakan från Göteborgs pepparkaksbageri till vänster är något ljusare än de andra. Pepparkakan från Fiholms är den tunnaste längst fram.

Fiholms pepparkaksbageri

Pepparkakorna från Fiholms är en ny bekantskap men de blev raskt en favorit. De är supertunna, knapriga och klassiskt kryddade. Jag fick en burk av Anneli Pettersson (som formger alla mina böcker). Namnet Fiholm kommer från ett säteri i Västmanland. Där drev grevinnan Ellen Ridderstolpe pepparkaksbageri för nästan hundra år sedan. Hon är farmor till syskonen som idag bakar pepparkakor efter samma recept.

Dessa är de bästa pepparkakorna om man vill ha pepparkakor som smakar pepparkakor. Har du någon pepparkaksfavorit som jag bör testa?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)