Tibouren – en intressant Provence-druva

Ett enkelt sätt att piffa till en regnig dag är att avrunda arbetet vid tre-snåret, öppna en flaska rosévin och servera ett glas tillsammans med något drinktilltugg från Picard. Vips så dyker Rivieran-känslan upp. Rosévin är så intimt förknippat med Provence att det nästan känns som man är där, fast regnat skvalar ner.

Det är den här känslan som man vill åt, att sitta på en uteservering i Antibes.

När jag är i Antibes brukar jag mestadels dricka enkla roséviner från närmaste mataffär. Jag väljer ofta sådana som anges vara bra till mat, är gjorda på typ cinsault och grenache och undviker de allra blekaste varianterna. Sist jag var i Antibes hittade jag bland annat en trevlig rosé från Luberon gjord på syrah och grenache. Jag handlade också en rosé gjord på cabernet franc men den hann jag aldrig till.

Vinerna jag nämnde ovan fastnade inte på bild men det gjorde visst den här. Ett helt ok rosévin på Grenache för €3.49.

Tibouren bland små partier

När jag tittar in på Systembolaget brukar jag gå raka vägen till hyllan med små partier. Jag bryr mig aldrig om vitvinerna utan tittar på de röda från södra Frankrike och norra Italien. Ibland gör jag riktiga fynd på den där hyllan (som Casa Emma som gjort att jag fått omvärdera min syn på Chianti och sangiovese). I en del butiker finns det ingen särskild hylla för små partier utan flaskorna är istället utspridda över hela lokalen med små guldfärgade skyltar.

Det fanns en sådan guldskimrande skylt under Cuvée Prestige Caroline från Clos Cibonne. Det som fångade mitt intresse var dock druvnamnet på etiketten, Tibouren. Jag känner igen druvan, men jag kan inte komma på varför. Men jag var tillräckligt nyfiken för att handla med mig en flaska för 249 kronor. Sedan gick jag hem och googlade.

Tibouren eller Antibois

Tibouren är en udda druva som inte odlas speciellt mycket. Den är temperamentsfull, får lätt sjukdomar och ger oregelbunden avkastning. Det är mest i Provence samt på andra sidan italienska gränsen som den har en del fans. Den används mest till rosévin men också en del rödvin. Druvan har en lång rad med synonymer varav ett är antibois. Det namnet verkar dock inte ha något med Antibes att göra utan med sjökaptenen Antiboul som skulle vara den som planterade den på 1700-talet runt St Tropez. Detta verkar dock vara en myt, den har troligen odlats här betydligt längre än så.

Något som är belagt är att André Roux planterade en hel del tibouren på Clos Cibonne på 1920- eller 1930-talet (hittat olika uppgifter). Hans barnbarn är gift med nuvarande vinmakaren. Vingården ligger i Le Pradet öster om Toulon. Det är tillräckligt nära havet för att friska brisar ska hjälpa till att hålla vinrankorna friska. På Clos Cibonne tillverkar de högkvalitativa röda och rosa viner.

Picard har en hel del drinktilltugg som passar bra till rosévin. Bara att tina.

Tibouren liknar inget rosévin annat jag druckit

För att kunna jämföra vinet med ”vanlig” rosé så öppnade vi också en flaska By.Ott för 179 kronor, Den är gjord på 60% grenache, 30% cinsault, 6% syrah och 4% mourvèdre det vill säga, den har alla förutsättningar för att vara smakrik. Den är också god, särskilt om man gillar grapefrukt-toner. Men den var blek i jämförelse.

Trots att vi höll på i flera dagar med våra jämförelser lyckades vi aldrig sätta ord på vad tibouren-vinet egentligen smakade. Det liknar inget annat jag druckit. Det var bara liksom, maffigt. Jag ska hålla utkik om jag springer över något mer vin där tibouren är i majoritet. I detta vin tror jag att det är 90% tibouren och 10% grenache. Det finns också tibouren i Minuty från St Tropez.

Hittar du det här vinet rekommenderar jag att prova det, det är verkligen annorlunda.
chefstomaten