Vetekatten – anrikt café i Stockholm

”En av oss har kondis och en går på kondis” skrev jag igår efter en långpromenad med hunden. Idag har jag mycket riktigt varit på kondis, på anrika Vetekatten i centrala Stockholm (Kungsgatan, rätt nära centralen).

Vetekatten är ett bevis för att om man bara kör sin grej och gör det bra så kommer man vara ständigt aktuell.

Cafétrenderna kommer och går; italiensk latte, amerikanska jättemuffins, franska macarsons, brittiskt afternoon te och däremellan det svenska klassiska konditoriet med bryggkaffe, småkakor och flera sorters bullar. Samt så här års; semlor.

I Svd:s semmeltest fick vetekatten en sexa och därför var beställningen given. En vanlig semla och en wienersemla (även om det egentligen var lunchtid). Det fanns även karlsbadersemla där mandelmassan blandats i grädden.

Svd:s jury gillade formen på den klassiska semlan. Själv tycker jag det är mer lättätet med större lock och där mandelmassan är utsmetad över hela bullen och inte i en klump i mitten. Men det min enda negativa synpunkt. Bullen var fantastiskt god med lagom mycket kardemumma.

En del av charmen med Vetekatten är att téet serveras i tekanna som hämtas i en lucka och att det finns så många olika små rum att sitta i. Det har också alltid sett ut på samma sätt, åtminstone i de femton eller tjugo år som jag med oregelbundna mellanrum varit där.

Inlägg 35/100 i #blogg100

chefstomaten