Vinmässa i Cagnes-sur-mer

Det regnar och är rena skitvädret på franska Rivieran. Imorse tänkte jag ”ja, det brukar ju vara rätt kallt när jag kommer ner första gången på våren, det är först i slutet av april som en badkrukan som jag hoppar i vattnet”. Det tog en stund innan jag kom på vad som var fel med den meningen…

Nåväl, om det nu inte är badbart (förutom att det är kallt så har de blåst in cirka en miljard maneter på stränderna i Antibes, inte den lila sorten utan en blå variant), så kan man ju åka på vinmässa. I april och november är det en stor vinmässa i Hippodromen i Cagnes-sur-mer. 260 utställare med ett par flaskor vin var = mycket vin att provsmaka.

Entrén kostar €8 men det behöver man i allmänhet bara betala en gång. Handlar man tillräckligt på en mässa så får man gratis entré till nästa. Jag var inte ens där i november men gick in gratis ändå. Precis före entrén kom en kille som hade några extra gratisbiljetter – ville vi ha dem? Ja tack! Dessutom ingick vinglas (kostar normal €1.50). Går man dag ett på mässan behöver man inte köpa glas, för då har alla utställare glas. Går man näst sista, ja då är utställarna less på att diska glas och det är lämpligt att ha med sig eget.

Kul prova dyra viner

Det är som sagt 260 utställare, en del är vinhandlare, en del säljer macarons och en del säljer sitt eget vin. En del är väldigt duktiga på att sälja, andra mindre intresserade. En del pratar bara franska, andra pratar sämre engelska än jag pratar franska. Kort sagt, det är en salig blandning. Eftersom jag är mest nyfiken på lokala viner så har jag mest provat viner från Provence och Côte du Rhône. En del har varit goda, andra har varit sådär och en del har varit helt fantastiska. Det billigaste vinet kostade €5.50 (det köpte vi två flaskor av) och det dyraste €89 (det köpte vi inte trots att det smakade helt fantastiskt). Det är vinet på bilden till höger. Om du är nyfiken så gäller det att skynda, det finns bara 15 flaskor kvar. De levererar till Sverige för €173 (för sex flaskor).

Skoj just detta att prova dyra viner som man kanske inte har lust att köpa oprovade. Ett rött Côte du Rhône-vin skulle vara bra till chokladmousse – ångrar lite att jag inte shoppade det. Nu ska jag sätta mig ner och skriva på ett kapitel om vinmässor till boken. Skål!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on november 15th, 2020 at 11:31 f m