3 sätt att handla vin i Frankrike

Att Frankrike är ett stort vinland syns om inte annat när du går in i första bästa matbutik. Det är rad upp och rad ner med franska viner. Viner från resten av världen får mindre utrymme än vinerna från Bordeaux. Matbutikerna har en hel del vin men det finns fler sätt att handla vin på. Alla sätt har sin charm. Jag tänkte skriva några rader om dessa alternativ.

  1. Handla i matbutiken
  2. Gå på vinmässa
  3. Åk runt bland vingårdar.

1) Handla i den välsorterade matbutiken

Första gången jag gick runt i vinavdelningen på vårt stora Carrefour blev jag lika delar imponerad och matt. Det fanns så många viner! Enligt Wikipedia produceras det 8-9 miljonerna flaskor vin per år i Frankrike och det kändes som en stor del var till salu i Antibes. Vinerna var indelade i distrikt och bara Côte du Rhône-avdelningen motsvarade vinutbudet på ett litet Systembolag.

Côte du Rhône-hyllan på Carrefour.

Det här utbudet skulle räcka och bli över för all evighet, tänkte jag. I början gjorde de också det. Ett tag körde jag verkligen lågbudget och testade igenom billiga roséviner. Jag köpte dem en flaska i taget från någon av mina lokala matbutiker. Flera av de billiga rustika rosévinerna fungerade fint till mat om de var väl kylda.

Mitt nästa steg var att börja testa Côte du Rhône-viner till olika matvaror. Sakta men säkert började jag känna igen en del producenters etiketter.

Sedan snöade jag in på enskilda druvor och områden. Ett tag specialstuderade jag exempelvis Cairanne. Då var utbudet helt plötsligt ganska magert i matbutiken. Det fanns bara ett par stycken röda viner att välja mellan och i undantagsfall något vitt. Det var dags att utvidga mina jaktmarker.

På Carrefour hängde i varje fall förr information om vilka viner som passade till vilken typ av mat.

Foire aux vins

Det finns ett par enkla sätt att utvidga vinutbudet. Det ena är att byta matvarukedja. Exempelvis hittade jag någon mer Cairanne på det lokala Monoprix, men ingen på vår Intermarché.

Vår och höst har matbutikerna vinveckor eller Foire aux vins. Då tar de in andra viner som de erbjuder till specialpris. Ett tips är att handla en flaska av alla sorter du är intresserad av, gå hem och korka upp allihop. Provsmaka dem och se vilka du gillar. Återvänd sedan till affären och köp fler av de du gillade. Detta för att du ska hinna handla fler flaskor innan de tar slut.

Vinbutiker

Vill du bredda utbudet och ha någon att diskutera vin med går du till vinbutiken. Nicolas heter en kedja som finns i 500 städer. Det totala utbudet är mindre än på stormarknaden, men det är ett annat utbud.

På vår gata finns en vinbutik som också är bar, Cave Mille et Une Quilles. Kombinationen betyder att man kan sätta sig ner och dricka ett glas utanför tillsammans med lite tilltugg. Gillar man vinet kan man köpa med sig en flaska eller två hem. Perfekt!

Alla alternativ som jag nämnt hittills fungerar till fots eller med kollektivtrafik. Jag har till exempel åkt buss några gånger till stora Carrefour bara för att handla vin. Då har jag haft ryggsäck med mig och muttrat lite att jag borde köpa en kärra med hjul.

2) Provsmaka dig igenom en vinmässa

De viner som hamnar på stormarknaden är sådana som kan köpas in centralt i stora kvantiteter. Det betyder att de kommer från relativt stora vingårdar som har tillverkning i industriell skala. Vill man ha vin från mindre producenter kan man antingen resa runt bland vingårdarna, eller gå på vinmässa.

Finessen med vinmässa är att då kommer utställare från hela Frankrike. Det är exempelvis hundra mil till Champagne från Antibes, vilket är en smula i längsta laget för att göra inköp. Bättre passa på och låta champagne komma till franska Rivieran.

En stor och populär vinmässa äger rum på Hippodromen i Cagnes sur mer i april respektive november. Runt 250 utställare är på plats en helg. Många är drivna försäljare som har ordning på kunderna från år till år. Det som är perfekt med vinmässa är att du kan prova vinerna innan du köper. Vinerna kan variera från år till år beroende på vädret.

Bil behövs för att frakta hem kartonger med vin. Samåkning eller att spotta är lösningen.

3) Åka runt bland vingårdar

Det tredje alternativet kräver också tillgång till bil. Helst inte en egen bil. Det är mycket bättre med en bil som körs av någon annan. Helst någon som har en vit vecka just då. För då kan du prova viner. Att åka runt bland vingårdar tycker jag är ett extra roligt sätt att handla vin.

Det finns vingårdar där du behöver boka besök och vingårdar där du åker förbi och ringer på. En del är stora anläggningar med presentbutiker. Andra är små garage. De allra flesta erbjuder entusiastiskt dig att smaka och berättar gärna om sina viner. Det är inget köptvång men jag tycker det hör till god ton att köpa åtminstone några flaskor. Gillar jag vinet så handlar jag mer.

Utsikt genom vinrankor i Bellet, den lilla appellationen på en kulle ovanför Nice.

Hitta vingårdar genom tips eller turistbyrå

I delar av Provence ligger vingårdarna tätt. Du kan åka in helt på måfå på vinst och förlust eller följa någon av de route des vins som finns och är väl skyltade. Turistbyrån har ofta listor på vingårdar som tar emot besök. Har du något favoritvin kan det vara intressant att se var det odlas, men oftast är det roligare att åka till små producenter som du kanske inte kan få tag i på andra sätt.

Du kan också få många tips från olika grupper i sociala medier eller i guideböcker (hint, jag har nämnt några i mina guideböcker). Eller börja med mina gamla blogginlägg. Vingårdsmaraton i Var samt ett besök på två sinsemellan olika vingårdar i Provence.

Mitt i kustbyn Bandol finns ett vinbibliotek där många leverantörer samlas under ett tak. När jag var där för några år sedan visade den här mannen upp sina viner.

Någon som vill dela med sig av sin bästa vinhandlarupplevelse?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on juli 24th, 2019 at 10:41 f m