Vandra runt Great Orme, kalkklippan i norra Wales

I nordvästra Wales reser sig en populär kalkstensklippa ut som en halvudde i havet. På ena sidan breder den viktorianska badorten Llandudno ut sig med sin karakteristiska pir. På den andra sidan väntar Conwy slott, en del av Edvard I järnring runt Snowdonia och idag ett världsarv. Själva kalkstensklippan lockar med långa vandringsleder, fantastiska vyer och spår från romartiden. Namnet Orme lär enligt en teori vara ett arv från vikingarna och betyda ormens huvud.

Llandudno är en av de största badorterna i Wales. Som alla brittiska badorter med självaktning har den givetvis en pir.

Variation är fint och därför tar jag en paus från tågen till och runt på franska Rivieran som jag bloggat om de senaste veckorna. Istället plockar jag fram en vandring från Wales. Den passar fint för min del då jag håller på och planerar en vårvandring i Wales tillsammans med några vänner. Jag behöver därmed inspiration för att verkligen få tummen ur att spika datum. Dessutom har jag så många fina bilder från sommarens resa i Wales jag vill visa upp.

Undertecknad på Orme. I bakgrunden kan man ana Conwy.

Det blir därmed fler bilder och mindre text denna gång. För den som vill ha det omvända förhållandet så har jag skrivit en hel bok om Wales. Det kliar i fingrarna att plocka alla skrönor ur min debutbok Jakten på den perfekta puben, stryka en del av det andra, förse manuset med nytagna bilder och ge ut igen.

Llandudno är en typisk viktorians badort. Hela vägen längs kusten är kantad av vita hotell. Ju närmare piren ju dyrare är rummen. Piren är den längsta i Wales. Byggd 1878.

Finns flera sätt att ta sig upp på populära Great Orme

Både Llandudno, Great Orme och Conwy är populära bland besökare. Så här antecknade jag i min resedagbok i somras.

Om man vill upp på Great Orme första söndagen på det brittiska skollovet får man köra betalväg upp till toppen, åka Storbritanniens längsta linbana (£10,50), åka spårvagn eller parkera bilen långt borta i tjottahejti och knalla upp. Gissa vad vi valde? Väl uppe hälsade kroppen att den ville ha fish & chips. Så då fick de det. På vägen ner missade vi koppargruvorna som romarna grävde i men fick fin utsikt över bukten vid ebb. Det blev en ganska lång promenad. 

Alla blogginlägg behöver en tågbild. Nu tror jag i och för sig det här mer räknas som spårvagn men i alla fall. Från 1902.

Det finns alltså flera alternativa sätt att ta sig upp.

  1. Betalbilväg (£3). Det finns parkering uppe vid the Summit Complex.
  2. Linbana (£10.50). Startar i utkanten av Llandudno. Lång kö när vi var där. Gissar att utsikten är fantastisk.
  3. Spårvagn (£8,60). Tidstypiska vagnar från början av 1900-talet. Ser riktigt mysigt ut.
  4. Parkera bilen och promenera upp. Billigaste alternativet. En till fördel är att ens kaloriförbrukning har en chans att matcha menyn på caféet.
  5. Cykla. Det finns också konstgjord skidbacke.
Här skulle inte jag cykla men så börjar jag bli en halvgammal tant. Men linbanan i bakgrunden har fin utsikt. På bilden kan man också se övre delen av en lift.

Café, getter och gruvor

När vi var där tog det oss en timme och en kvart att gå från linbanans startpunkt upp till the Summit Complex. Det var 200 höjdmeter och 3,5 kilometer. Då gick vi ganska kringelikrokigt med många fotostopp längs vägen. Vi gick sedan över till andra sidan av klippan så att vi gick en rundtur. Tyvärr glömde jag sätta på klockan på vägen ner.

Brittisk lunch.

Vi gick aldrig och tittade på de gamla koppargruvorna. Romarna lär ha varit där och grävt men de var långt från först på plats.

The Summit Complex.
Getterna lär vara ättlingar till ett par getter som drottning Viktoria fick.
Marika tittar ut över badorten. Hade jag haft mer vidvinkel kunde man sett havet på båda sidor av bilden.
Ett hett tips är att lägga i rejält med pengar i parkeringen för när man kommit upp vill man bara vandra längre, inte gå ner igen.

Fler vandringar i Wales

Vandring är en nationalsport i Wales och det finns många vandringsleder.

Min debutbok utspelade sig i Wales. Den är på väg att lämna marknaden men eventuellt skriver jag om den och ger ut igen.

chefstomaten