Efterlysning: kan du faktagranska ”din” del av Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm?

Manuset till Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm –
utflykter runt riksväg 40 och E4 in i Sjuhärad, längs Vättern och Tidernas landskap
(eller vad nu boken ska heta) har grävts fram ur malpåsen igen. Den här gången ska det vara för sista gången för nu ska den publiceras!

De senaste veckorna har jag suttit och redigerat manuset som en tok. Stycken har flyttats än hit och än dit. Rubriker har kommit och gått. En del texter har kortats, andra har förlängts. Periodvis har jag terroriserat Kocken med fem nya versioner i timmen med uppmaning om ”blev det här bättre eller sämre?”

Eftersom jag duttat med boken i så många år (sedan 2013) skiljer sig stilen på texterna markant. Ett stort jobb att ändra så att alla har samma tilltal och anslag. Det ska vara välkomnande utan att låta som en reklambroschyr.

Det finns alltid mer att upptäcka

Sömn och mathållning har fått stryka på foten för jag har redigerat-redigerat och redigerat lite till. Däremellan har jag gjort djupdykningar i fotoarkivet. Trots att sköt upp bokens utgivning en sommar för att få fler bilder tycker jag att jag saknar bilder. Det dyker hela tiden upp fler ställen som jag vill ha med, men det får bli till nästa upplaga. Det är i varje fall vad jag intalar mig själv för annars skulle jag aldrig kunna ge ut boken. (Jag ger också gärna ut en till upplaga om den första säljer slut och det finns ett intresse för en ny).

Brahehus var länge en kandidat till bokomslaget. Men formgivaren Annelie Petterson har en annan ide och jag litar på henne.

Era tips och stöd är viktiga för denna bok

Flera av er som är trogna läsare har också hjälpt till genom att läsa ett stycke ur boken. Kerstin i Skänninge har gett mig många tips till boken tidigare om området längs Vättern. Nu har jag fått ett till om Omberg. Helene i Huskvarna har berättat förut att det bara är företaget som stavar Husqvarna med q men tror ni inte att hon upptäckte att jag hade kvar en del Q:n i texten? Hon kom också med flera bra förslag som jag ska utforska idag. Min kollega Ingrid i Ulricehamn har också gett mig tips.

Bor du någonstans mellan Göteborg och Stockholm och vill läsa en del av boken? Och se att fakta stämmer och att jag inte missat något väsentligt? Har du tid att göra det i helgen? (Det vill säga 23-24 mars 2019). Skriv en kommentar nedan så kommer det en text för testläsning.

Titel, format, omslag och upplägg faller kanske på plats nu?

Alla som följer bokens Facebook-sida har sett att jag tvekat om bokens namn speglar innehållet. Jag har också funderat på uppdelningen i stycken, formatet och innehållet. Många varv har jag hunnit grubbla över detta. Indelningen får i varje fall anses fastslagen nu. Det blir.

  • Göteborg-Borås
  • Borås-Jönköping
  • Jönköping-Ödeshög
  • Ödeshög-Linköping
  • Linköping-Nyköping
  • Nyköping-Stockholm

Jag tror att en del av mina funderingar på upplägget löste sig när jag i veckan träffade Annelie Pettersson som jag bett ska ge boken en form. Hon kom med många bra förslag.

Kreativ diskussion om hur boken ska se ut på insidan och utsidan.

Det var riktigt roligt att träffa Annelie igen och så fick jag anledning att åka till Gäddeholm. Där finns en allé som jag velat se ända sedan jag läste boken Trädgården på Gäddeholm (länken går till min text om boken). Annelie har formgett den boken och hyr kontor i en av flyglarna.

Om det blir en del två av boken runt Västerås och Örebro så kommer den här allén att vara med i boken.

Hög tid att jag lämnar datorn nu och ger mig av ut på vägarna! Stort tack på förhand för alla hejarop!

chefstomaten