Walesiska Pontcysyllteakvedukten är ett mäktigt världsarv

Ett av Wales för närvarande tre världsarv är Pontcysyllteakvedukten. Det är lätt att förstå att akvedukten kvalade in på listan tycker jag. 39 meter över en grönskande floddal glider kanalbåtar fram på en smal bro.

Det är ganska mäktigt och en smula läskigt. Kanten är inte speciellt hög och det är låååååångt ner.

Kanalbåt eller promenad över akvedukten

Akvedukten ligger i norra Wales, nära gränsen till England. Vi besökte Pontcysyllte i somras under vår Walesresa. Dagen blev en riktig kanalbonzana då vi startade i engelska Chester som också har en kanal. Under två timmar vid flod kan man slussa sig från Chester kanal upp i floden Dee. Floden Dee är den flod som rinner i dalgången under Pontcysyllteakvedukten. (Exakt hur vattenvägarna hänger ihop vet jag inte men det kanske är något jag borde studera lite närmare).

Kanalen heter Llangollen. Vi valde att promenera fram och tillbaka. Vill man åka kanalbåt tar det 45 minuter fram och tillbaka på den enkelriktade akvedukten. Bredvid själva vattenleden finns en smal gångväg med ett staket (däremot är det inget staket på andra sidan). Akvedukten byggdes 1805 av gjutjärn och är 307 meter lång. Den är 3,7 meter bred.

Stig ner till floden Dee

Det är ett givetvis ett obligatorium att promenera över alla häftiga broar och akvedukter man ser. Men för att verkligen förstå hur mäktiga de är behöver man se dem från sidan. Det går att ta sig ner till Dee för att fotografera akvedukten från andra perspektiv.

Vi gick en rundtur som blev 1,3 km lång och involverade 26 höjdmeter. Att vi gick såpass långt beror på att det är ganska mycket grönska och jag hade inget objektiv med tillräcklig vidvinkel för att kunna få med hela akvedukten annars.

Fika, parkering och värt att se i närheten

Vårt restips är att hålla utkik efter skylten till kanalbåtarnas parkering. Den ligger närmare akvedukten än den vanliga besöksparkeringen. Om man styr efter Google Maps kommer man till Trevor Basin och där finns det bara handikapp-parkeringar. Vi fick göra en rejäl sväng för att komma tillbaka till utgångspunkten.

Vid besökscentret ligger en båt som serverar fika. Är man i Wales är det naturligt att välja cream tea det vill säga te med scones.

 

Ett besök på Pontcysyllteakvedukten kan kombineras med löjligt gulliga Llangollen eller intressanta herrgården Erddig.

Till sist ska jag säga att akvedukten inte uttalas på något sätt som är logiskt för en svensk.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)