White Guides förslag på vägkrogar mellan Göteborg och Stockholm

För en tid sedan såg jag en artikel i Expressen med den lovande rubriken White Guide: Här finns Sveriges 50 bästa vägkrogar. Jag blev givetvis genast nyfiken och klickade in för att se deras förslag för den som reser Mellan Göteborg och Stockholm.

brahe-hus-10

Den första överraskningen var att jag i princip inte kände igen ett enda ställe. När jag tittade närmare så förstod jag varför. För det första var det få förslag längs den väg jag brukar köra. Dessutom använder vi begreppet vägkrog olika. Jag har inget emot en liten avstickare för att se någon fin ruin, exceptionell utsikt eller äta gott men att trassla mig in i centrum i närmaste stad och parkera en fullastad bil står inte lika högt upp på min lista. Dessutom vill jag kunna vara spontan och äta lunch när jag blir hungrig, inte boka bord för att äta middag.

Restauranger Jönköpings-vägen

White Guide har följande förslag längs E4 som är den väg jag oftast kör.

 • Tegel, Jönköping
 • Ombergs Turisthotell, Ödeshög
 • Pappa Grappa, Norrköping
 • Restaurang Qvarnen, Nyköping
 • Restaurang Fina Fisken, Trosa

Galleri Tegel ligger i Tändsticksområdet i Jönköping det vill säga ett stenkast från tågstationen. De serverar luncher vardagar och middagar onsdag till lördag. Stället ser extremt trendigt ut på bild.

Ombergs turisthotell ligger mellan Gränna och Vadstena längs en avstickare som jag gillar för det finns mycket fint att se i de krokarna. Turisthotellet är en stor pampig konferens- och bröllopsanläggning. Helger året runt samt 12-29 juli serverar de lunch, förutsatt att de inte är abonnerade. Bordsbokning rekommenderas.

Pappa Grappa Norrköping är säkert bra för den som inte har bråttom på sin färd för de har nämligen bara öppet kvällstid.

Restaurang Qvarnen i Nyköping ser tjusigt och renoverat ut men har sommarstängt sina vardagsluncher och erbjuder enbart middag.

Fina Fisken i Trosa är en sommarrestaurang som har öppet kl 12-01 juni till augusti. Det går även att angöra dem med båt. Trosa är en gullig stad som inte ligger så långt från motorvägen som man kan tro.

Restauranger Örebro-vägen

De hade fler förslag längs E20. Dessa:

 • Aludden Prôvidore, Lerum
 • Jernbruket, Floda
 • Nääs Fabriker & Restaurang, Tollered
 • Bjertorp Slott, Kvänum
 • Hällekis Trädgårdscafé & Kök, Hällekis
 • Sill & Dynamit, Mariestad
 • Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog, Stora Mellösa
 • Jernberghska, Eskilstuna
 • Edsbacka Bistro, Strängnäs
 • Gripsholms Värdshus, Mariefred
 • Taxinge Krog, Nykvarn

Jag har inte googlat på var alla ligger. Men de tre första: i Floda, Lerum respektive Tollered avfärdar jag som alltför nära Göteborg. Och Eskilstuna, Strängnäs, Mariefred och Nykvarn går bort då jag inte brukar köra den vägen utan ta E18 på slutet. Något jag tror fler kommer göra hela sommaren för att undvika kaoset runt Södertälje.

De har dessa förslag längs E18. Kanske i närmaste laget till Stockholm men jag lägger med dem.

 • Bistrot Bombance, Enköping
 • Kajplats 9, Västerås

Bjertorps slott i Kvänum verkar ligga hyfsat nära E20 i Skaratrakten. Eller åtminstone bara någon mil från vägen. De har under sommaren loungemeny 12-21.30. Inte helt gratis men både miljö och rätter låter klart trevligare än en hamburgare.

Summa summarum är jag inte alltför imponerad av White Guides urval. Om jag vill vara positiv så betyder det att det finns utrymme för mig att servera en bättre guide, exempelvis med ställen som är öppna när de flesta bilturister passerar förbi. Jag har andra böcker som ligger före i kön men jag kan ju fortsätta att samla material till denna. Någon läsare som vill lägga till något?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.