White Guides förslag på vägkrogar mellan Göteborg och Stockholm

För en tid sedan såg jag en artikel i Expressen med den lovande rubriken White Guide: Här finns Sveriges 50 bästa vägkrogar. Jag blev givetvis genast nyfiken och klickade in för att se deras förslag för den som reser Mellan Göteborg och Stockholm.

Den första överraskningen var att jag i princip inte kände igen ett enda ställe. När jag tittade närmare så förstod jag varför. För det första var det få förslag längs den väg jag brukar köra. Dessutom använder vi begreppet vägkrog olika. Jag har inget emot en liten avstickare för att se någon fin ruin, exceptionell utsikt eller äta gott men att trassla mig in i centrum i närmaste stad och parkera en fullastad bil står inte lika högt upp på min lista. Dessutom vill jag kunna vara spontan och äta fika när jag blir hungrig, inte boka bord för att äta middag.

Vägkrogar Jönköpings-vägen

White Guide har enligt Expressen följande förslag längs E4, som är den väg jag oftast kör.

 • Tegel, Jönköping
 • Ombergs Turisthotell, Ödeshög
 • Pappa Grappa, Norrköping
 • Restaurang Qvarnen, Nyköping
 • Restaurang Fina Fisken, Trosa

Galleri Tegel ligger i Tändsticksområdet i Jönköping det vill säga ett stenkast från tågstationen. De serverar luncher vardagar och middagar onsdag till lördag. Stället ser extremt trendigt ut på bild.

Ombergs turisthotell ligger mellan Gränna och Vadstena längs en avstickare som jag gillar för det finns mycket fint att se i de krokarna. Turisthotellet är en stor pampig konferens- och bröllopsanläggning. Helger året runt samt 12-29 juli serverar de lunch, förutsatt att de inte är abonnerade. Bordsbokning rekommenderas.

Pappa Grappa Norrköping är säkert bra för den som inte har bråttom på sin färd för de har nämligen bara öppet kvällstid.

Restaurang Qvarnen i Nyköping ser tjusigt och renoverat ut men har sommarstängt sina vardagsluncher och erbjuder enbart middag. [stängd]

Fina Fisken i Trosa är en sommarrestaurang som har öppet kl 12-01 juni till augusti. Det går även att angöra dem med båt. Trosa är en gullig stad som inte ligger så långt från motorvägen som man kan tro.

Vägkrogar Örebro-vägen

De hade fler förslag längs E20. Dessa:

 • Aludden Prôvidore, Lerum
 • Jernbruket, Floda
 • Nääs Fabriker & Restaurang, Tollered
 • Bjertorp Slott, Kvänum
 • Hällekis Trädgårdscafé & Kök, Hällekis
 • Sill & Dynamit, Mariestad
 • Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog, Stora Mellösa
 • Jernberghska, Eskilstuna
 • Edsbacka Bistro, Strängnäs
 • Gripsholms Värdshus, Mariefred
 • Taxinge Krog, Nykvarn

Jag har inte googlat på var alla ligger. Men de tre första: i Floda, Lerum respektive Tollered avfärdar jag som alltför nära Göteborg. Och Eskilstuna, Strängnäs, Mariefred och Nykvarn går bort då jag inte brukar köra den vägen utan ta E18 på slutet. Något jag tror fler kommer göra hela sommaren för att undvika kaoset runt Södertälje.

De har dessa förslag längs E18. Kanske i närmaste laget till Stockholm men jag lägger med dem.

 • Bistrot Bombance, Enköping
 • Kajplats 9, Västerås

Bjertorps slott i Kvänum verkar ligga hyfsat nära E20 i Skaratrakten. Eller åtminstone bara någon mil från vägen. De har under sommaren loungemeny 12-21.30. Inte helt gratis men både miljö och rätter låter klart trevligare än en hamburgare.

Summa summarum är jag inte alltför imponerad av White Guides urval. Om jag vill vara positiv så betyder det att det finns utrymme för mig att servera en bättre guide, exempelvis med ställen som är öppna när de flesta bilturister passerar förbi. Jag har andra böcker som ligger före i kön men jag kan ju fortsätta att samla material till denna. Någon läsare som vill lägga till något?

Nu är min Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm klar!

Ovanstående text har några år på nacken. Sedan dess har White Guides kommit ut i flera nya upplagor. Jag har inte lusläst dem men jag har noterat att de utökat och fått med flera av mina favoriter, ställen som passar för att fika om man kör bil mellan Stockholm och Göteborg.

Under tiden har jag också skrivit klart Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Min bok är en helt annan typ av bok än White Guides. Man kan säga att böckerna är så långt ifrån varandra som det bara går – och samtidigt hamna i rese-avdelningen i bokhandeln.

Min bok är en stor, dyr och påkostad presentbok som jag hoppas ska inspirera dig till egna upptäcktsfärder hemma i soffan eller på tur. Det finns en hel del förslag på trevliga matställen, varav några ligger i anslutning till motorvägen. De allra flesta är dock inbäddade i olika avstickare där jag mixar en lång rad med ämnen. Eller som jag skriver på baksidestexten:

Denna vägvisare serverar inspirerande nedslag i kultur- och naturhistoria sida vid sida med tips på genuina kaffestugor.

Det var förresten lustigt att jag på baksidan har lagt exakt samma bild som jag använde för tre år sedan för att pynta det här blogginlägget. Men det är en favorit bland mina bilder av Brahehus.

Editinfo: i augusti 2019 la jag till sista stycket och bilden. Har också tagit bort länk till restaurang som stängt.

chefstomaten