3 böcker som utspelar sig i Antibes

Det händer att jag läser böcker också, inte bara skriver dem. Idag tänkte jag skaka liv i en bloggserie om böcker som utspelar sig i Frankrike genom att skriva en rad om tre böcker där handlingen utspelar sig mer eller mindre i Antibes. Alla tre är skönlitterära och erbjuder lättsam underhållning, vilket är vad vi vill ha på semestern, eller hur? En är bra, en är usel och en är mitt emellan. Vi börjar med den som jag gissar har sålt mest, vilket är den genomusla.

The Mistress av Danielle Steel

Danielle Steel har sålt tämligen många böcker med ett koncept av lättlästa böcker med en dos romantik. Huvudpersonen i The Mistress är en ung vacker fattig ryska som är älskarinna åt en äldre rysk oligark med tvivelaktigt förflutet och skumma vänner. Älskarinnejobbet beskrivs som vilket jobb som helst. Hon får dyra handväskor, mot tjänster. (Under läsningen kom jag osökt att tänkta på den här bilden, från inlägget en helt vanlig kväll i Antibes).

Den svartsjuke oligarken har bland annat en stor yacht som emellanåt är i närheten av hamnen i Antibes. Stora delar av boken utspelar sig ombord på denna yacht, men det är oklart om Steel någonsin satt sin fot på en, eller i Antibes. Jag får aldrig någon information om hur det faktiskt ser ut ombord på båten, något jag är nyfiken på. Inte blir det bättre när de går iland för att äta middag på någon restaurang. Jag vill känna att jag är där på restaurangen och veta hur maten smakar, inte bara läsa att någon ung målare blir blixtförälskad i huvudpersonen vid blotta åsynen av henne.

Boken finns även på franska. Jag såg den i ett skyltfönster i Antibes tidigare i somras. Framsidan är snygg, men alla med lokalkännedom ser direkt att den inte från Antibes. Kanske Cannes eller Eze?.

Det skulle lätt gå att byta ut ordet ”Antibes” mot vilken stad som helst, så lite lokalfärg är det. Detta irriterade mig och det fanns rätt mycket annat som irriterade mig också. Jag skumläste boken förra sommaren och efteråt skrev jag så här på Goodreads.

En bok som utspelar sig i Antibes och St Paul de Vence måste jag läsa tänkte jag. Jag tänkte fel. Författaren har slängt in ortnamnen som kuliss, men inte mer än så. Det finns ingen som helst beskrivning av orterna och ännu mindre lokal känsla. Kikärtspannkakan socca kallas för pizza och har blivit något man äter till middag på en dejt. Den så kallade historien är ungefär lika trovärdig och väl beskriven. Det enda jag minns efteråt är ändlösa beskrivningar av dyra handväskor.

Konstkupp på Côte d’Azur av Jerk Wiström

Nästa bok är ett litet mästerverk i jämförelse. Jerk Wiström känner uppenbarligen till städerna som nämns i boken. Huvudpersonerna i Konstkupp på Côte d’Azur bor deltid på Cap d’Antibes och deltid i Stockholm. I Stockholm spelas det bowling, i Antibes äts det på restaurang. Bland annat äter de middag på CK eller Café Kanter på Albert 1, vilket är runt hörnet från mig.

Bild från Café Kanter tagen för några år sedan när finhunden fortfarande levde.

Sedan finns det förbättringspotential. Själva konstkuppen som det hintas om i titel och baksidestext dyker upp först en tredjedel in i boken och avhandlas totalt i ett par meningar. Den som väntar på spänning får alltså vänta förgäves.

Jag skulle också önskat en viss ransonering av antal personer. De är ganska många och jag får inte riktigt kläm på dem. De sliter på lakanen två och två, vilket ju är trevligt för dem. Däremellan diskuterar de skandalen i Svenska Akademin, vilket ger läsaren en nyttig repetition av nutidshistoria. Nåväl, boken erbjuder småputtrig läsning med hög igenkänningsfaktor för svenskar som bor deltid på franska Rivieran.

Dödligt arv av Rachel Rhys

Nu har vi kommit till den bok som är bra och den är å andra sidan riktigt bra. Dödligt arv utspelar sig till stor del bland filmstjärnor och kungligheter på Cap d’Antibes strax efter andra världskriget. Huvudpersonen Eve har oväntat ärvt en del i en villa på Cap d’Antibes från en okänd man. Övriga arvingar vill sälja villan på studs. Det finns en köpare som vill vara hemlig. Eves man vill också att hon ska sälja bums och återvända hem till ett tråkigt liv som hemmafru i Storbritannien. Eve tvekar…

I Dödligt arv får vi läsare äntligen känna att vi är på Rivieran.

Boken är skriven av Rachel Rhys, ett alias för en författare som skrivit ett antal spänningsromaner tidigare i andra genre. Detta märks. Det finns tempo i den här boken, förutom romantik. Dessutom så tar författaren med oss läsare till Rivieran. Vi får följa med tillbaka till tiden då området försökte repa sig efter kriget och städa upp efter ockupation. Många har mist sina kära. En del har rykte om sig att utfört hjältedåd under kriget. Vad ligger bakom dessa rykten?

I brist på bild på boken blir det en bild på ett hus i Antibes.

En villa på Cap d’Antibes har en viktig roll i boken. Maria som lånade mig boken bad mig att efteråt berätta var någonstans på Cap d’Antibes villan ligger. Därför lusläste jag boken i jakt efter geografiska hintar. Och jag tror att författaren tagit sig viss konstnärlig frihet. Visserligen vet jag inte exakt hur vägarna gick då. men jag får inte riktigt ihop det. I boken kör de förbi grindarna till det hus där hertigparet av Windsor bor efter att de kört förbi Villa Eden-Roc. Vägen fortsätter sedan. Men det gör den inte i verkligheten. I varje fall inte nu.

Jag fick heller inte ihop hur huset skulle ligga i förhållande till stranden La Garoupe. Om jag ändå är inne på detaljer så har översättaren kallat pinje för parasolltall på ett ställe. Vilket är lätt hänt då den heter pin parasol på franska.

Om man struntar i dessa detaljer och inte funderar på om minorna var rensade så att det gick att bada 1948 så är detta en riktigt trevlig bok som jag rekommenderar. Varför inte ta med den på tågresa till Antibes? Den passar förträffligt som reselektyr, särskilt med tanke på att huvudpersonen åkte tåg från Storbritannien.

Har du tips på böcker som utspelar sig i Antibes?

Det var dagens bokskörd av skönlitterära böcker som utspelar sig i Antibes. Har du fler förslag på böcker jag borde läsa till den här bloggserien? Jag har nyligen läst en bok som utspelar sig i Monaco.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on november 14th, 2020 at 12:38 e m