Boktips: Meet me in Monaco

Söker du lättsam underhållning och vill förflyttas ner till franska rivieran så kan du göra sämre val än att plocka upp Meet me in Monaco av Hazel Gaynor och Heather Webb. Handlingen utspelar sig i Cannes, Grasse och Monaco i mitten av 1950-talet.

Det vill säga, vissa företeelser känns ganska moderna. Bokens kvinnliga huvudrollsinnehavare driver eget parfymeri med åtskilliga anställda och har sexuella relationer utan att vara gift. Inget av detta känns som något som franska familjeflickor ägnade sig åt under det 1950-talet när hemmafruideal rådde, men vad vet jag. Däremot vet jag att mimosa inte blommar samtidigt som rosor. (Mimosa är en vinterblomma som blommar i januari-februari).

Kärlek på franska rivieran

Meet me in Monaco handlar om kärlekshistorien mellan Sophie och James. Sophie har ärvt ett parfymeri av sin far som också utbildat henne till ”näsa”, det vill säga någon som skapar parfymer. Parfymeriet ligger som sig bör i Grasse men hon har en butik i Cannes. In i den butiken kommer den brittiska fotografen James en dag.

Frånskilde James är på plats för att fotografera filmfestivalen. Han har en särskild fallenhet för att fånga människors känslor på bild fast han egentligen är mer intresserad av att fotografera landskap. Detta kan jag identifiera mig med. Hans kamera klarar förresten av skyfall, att han hockytacklar en hund samt kan ta alla bilder utan att byta objektiv. Inte verkar han lida av tyngden av alla fotoprylar heller. Imponerande! Men nu ska vi inte haka upp oss på petitesser.

Grace Kellys bröllop utgör fonden

Historien utspelar sig i samma veva som Grace Kelly blev Prinsessan Grace av Monaco och omdaningen av Monaco tar riktig fart. Hon förekommer i boken lite här och där. Utan att paja handlingen så är det olika händelser under hennes bröllop som gör att Sophie och James vägar korsas flera gånger.

Rapporter från Grace Kellys bröllopsförberedelser vävs in i boken i form av tänkta tidningsnotiser. Så det är väl inte helt fel att göra som förlaget gör, att använda Grace Kellys namn på omslaget som säljargument.

För min del var det ”Monaco” i titeln som fick mig att plocka upp boken. Jag har ju en oregelbunden bloggserie med böcker som utspelar sig i Frankrike. I den serien är detta absolut en som jag läst med störst nöje.

Mer Cannes än Monaco

För er som vill läsa vackra miljöbeskrivningar från Monaco så finns det en och annan, från katedralen där själva bröllopet äger rum. Men det är mer Cannes och Grasse i boken.

Förvänta er inget litterärt storverk men den kortar av alla tågresor och det är tillräckligt driv i berättelsen för att man inte ska fastna.

Efter detta kanske du vill göra ett besök på ett parfymeri i Grasse? Eller läsa böcker som utspelar sig i Antibes?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)