Mysteriet med cirkeln i Bois de la Garoupe

Precis nedanför fyren på Cap d’Antibes finns en liten skog, Bois de la Garoupe. Dit styrde jag kosan i måndags i jakt på en plats utan vindsus, vågskvalp, biltrafik eller hantverkare. Jag skulle nämligen vara med i direktsändning i P4 Jämtland och tänkte att en bra förutsättning var att hitta en någorlunda tyst plats. Lägenheten var utesluten, där är täckningen för mobiltelefoner praktiskt taget obefintlig. Det var ett under att jag veckan innan råkade få ett par sms.

Ett var av typen ”nummer si och så har försökt nå dig två gånger” och ett från Jack på P4 Jämtland som ville prata med mig. Jag blev såklart supersmickrad men hade sinnesnärvaro nog att knuffa fram intervjun några dagar. Visserligen missade jag möjligheten att höras i etern medan Jämtlandsfjällen var fulla med nyårsfirare, men jag hann nyktra till. Meddelandet nådde nämligen mig mitt i firandet av M:s födelsedag.

Jag skickade en helt autentisk selfie från platsen där jag genomförde intervjun. Kan lägga till att när jag gav mig av hemifrån tänkte jag ”å vad bra att det är radio och inte med bild”.

Utmaning hitta en tyst plats

Måndag var det dags för radiointervju och jag gav mig av ut på jakt efter en plats med täckning och hyfsat tyst omgivning. Det visade sig vara en utmaning. Det verkar som att alla Frankrikes hantverkare har satt igång och renovera hus i Antibes. Så förutom smattrande mopeder hördes det borrmaskiner ungefär överallt.

Jag hade en tanke om en liten strand som skulle ligga i lä men tji, där hade tio barnvagnar samlats med tillhörande mammor och spädbarn. Så jag drog upp i skogen istället och ställde mig på en hyfsat öppen plats mellan två unga olivträd. Intervjun går att lyssna på i efterhand hos P4 Jämtland eller läsa en kort sammanfattning hos mig.

Bois de la Garoup ligger precis nedanför Rivierans ljusstarkaste fyr. I skogen finns vita stenar från en äldre fyr som sprängdes under andra världskriget.

Murarna i Bois de la Garoupe

När jag nu var i skogen tog jag en liten sväng i den nio hektar stora skogen. Jag såg att någon satt upp en handskriven skylt vid de gamla murarna. Det är flera stycken som ligger parallellt.

Den enklaste förklaringen är att det är gamla odlingsterrasser, men de är lite för breda tycker jag. I alla fall i förhållande till hur terrasser ser ut på andra håll. Men odlingsterrasser är den vanligaste förklaringen jag hittar på nätet.

Breda murar i Bois de la Garoupe

Mystisk cirkel i Bois de la Garoupe

Nedanför murarna finns en cirkel. Jag tycker att den ser ut precis som någon tänkt sig ett litet auditorium där någon står i mitten och håller föredrag medan en andäktig skara sitter och lyssnar. Cirkeln lär vara omgärdad av en legend att vara byggd av munkar på 1500-talet, chapitre des moines.

Cool tanke men tydligen är den nuvarande konstruktionen är för ung. Byggnadstekniken är yngre än murarna.

En annan teori är att detta en gång varit en torkställning för fikon och andra frukter. Vilket på provensalska tydligen kan kallas för un gréissier eller graissier. Nu kan ju platsen ha använts till flera olika saker under olika perioder.

Odling, semesterhem och garnision

Bois de la Garoupe har haft flera liv. Förutom en period som lantbruk ska här ha varit semesterhem. Men vintern 1746-1747 ockuperades kullen av österrikiska styrkor som bombade Antibes som hölls av spansk-fransk allians. Ungefär så ser det ut varje gång man börjar knata i en skogsdunge här nere. Bland snåren finns stenar som vittnar om många generationers historia. Då har jag inte ens nämnd hedniska riter uppe på berget. Det får bli en annan gång. Kanske sparar jag den till en bok?

Jag har bloggat om Bois de la Garoupe förut. 2010 postade jag två foton på hur det såg ut då. Det var innan det kom upp ordentliga entréskyltar och området renoverades. Då fick man gå in genom hål i staketet och jag gick helst inte där ensam. En person skrev en kommentar och frågade om skogen var med i en Evert Taube-bok men det vet jag fortfarande inte svaret på.

Entrén till Bois de la Garoupe från Chemin du Calvaire (den som jag bloggat om i samband med Antibes skyddshelgon).
chefstomaten