Utflyktstips: Borås med Textilmuseet

Industrispionage, arbetskraftsimport och fukt. Det är tre ingredienser till Borås framgång under den tidiga industrialismen. Staden som grundades som ett tullexperiment växte rekordsnabbt tillsammans med textilindustrin. Sedan slog tekokrisen till och Borås blev en stad på dekis. Idag är Borås en pånyttfödd stad.

Det är lätt att nå staden vid Viskan från Göteborg. 50 minuter med dubbeldäckare eller 45 minuter med bil. Jag for till Borås en solig fredag för ett tag sedan för att utöka mitt fotoarkiv. Dessutom ville jag fräscha upp mina intryck av staden för att kunna förbättra texten om Textilstaden i Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. 

Muralmålningar och offentlig konst

Det var verkligen bra att jag for, för jag fick ett helt nytt intryck av Borås. I mångt och mycket liknar Borås idag flera av städerna längs franska Rivieran. Jag tänker på mängden väggmålningar och offentlig konst. De fanns verkligen överallt.

Borås har exempelvis ett ex av spanjoren Jaume Plensas stora huvudstaty. Det är samma staty som finns i Antibes. I Antibes heter statyn Nomade, är en storlek större än den i Borås och står längst ut på en mur och blickar ut över havet. (Se exempelvis bild här). I Borås heter den House of Knowledge och står precis utanför Textile Fashion Center. Jag måste säga att placeringen av en staty spelar stor roll för hur mäktig den är. Hav är bättre som bakgrund än en väg med en lastbil.

Sidospår: Om ni tycker att mina bilder av Borås stadsmiljö är lite märkliga eller sämre än vanligt, så har jag verkligen ansträngt mig för att fota stadsmiljön så att ni kan få en indikation på att där finns saker att se, men utan att jag får med den offentliga konsten. Detta för att jag inte vill ha upphovsrättshaveristerna i BUS efter mig. Denna försiktighet har jag skippat när det gäller Plensa eftersom han är spanjor.

På bilden av resecentrum med sina bussar kan man exempelvis i nederkanten ana statyn Passion Extreme som hedrar äventyraren Tomas Olsson som besteg Mount Everest och sedan gav sig av på skidor ner på nordsidan och omkom. Och i vattnet nedan Västerbro finns en suddig Bodhi, en blivande buddha i vattnet.

Textil kraft bra basutställning på Textilmuseet

Mitt huvudmål med utflykten var Textilmuseet. Det började precis som många andra museer med att några eldsjälar ville spara delar av stadens industriarv. Jag har ett svagt minne av att jag någon gång vandrat genom salar med olika typer av maskiner. De stod traditionellt uppställda i en stor och ganska ljus före detta industrilokal så som jag minns det. Det låter mossigt men besöket blev intressant tack vare en personlig vinkling. Mitt sällskap berättade om en släkting som arbetat med liknande maskiner i sin ungdom.

Museet har sedan dess flyttat en eller två gånger och är sedan 2014 en del av Textile Fashion Center. Utställningarna har också moderniserats. Det gäller både formspråk, ljussättning och utställningstexterna.

I de två basutställningarna finns en tydlig miljö- och hållbarhetsvinkling. Den ena utställningen är en ren färgbomb. Jag fick ingen riktig kläm på vad den egentligen ville förmedla, mer än att textiler är ett brett område. Något jag kan hålla med om. Idag handlar textilindustrin i Borås om textiler som skyddar vid rymdresor och kan behandla sjukdomar.

Textilkraft berättar historien om den textila industrin i Borås. Allt från att fuktig klimat är en fördel då det gör att trådarna i väven håller bättre, till tekokrisen. Jag lär mig också att man när behovet på 1950-talet av arbetskraft var som störst specialchartrade bussar och plan för att importera sömmerskor. De fick en del i en lägenhet och börja jobba dagen efter ankomst. Efter en vecka var de upplärda. Flest kom från Finland.

Wine & Coffe Company

I entrén hittade jag the wine & coffee company och där stannade jag till efter mitt museibesök. Väldigt trevlig miljö och snygg sallad. Tyvärr var det något i den som gjorde mig illamående. Det är inget ovanligt när det är röror av modern karaktär. Jag gör bäst i att hålla mig till typ köttbit och pommes frites när jag äter ute. Eller andra rätter där antalet ingredienser är begränsat och det är lätt att se vad som är vad.

Totalt sätt är jag väldigt nöjd med min utflykt till Borås. Museet är inte så dumt som utflykt för alla vuxna. Det finns en utklädningsavdelning och gör-det-själv-pyssel på ovanvåningen men jag tror att det yngre gardet föredrar närbelägna Navet Science Center. Eller kanske Borås djurpark.

Gillade du detta inlägg kanske du vill botanisera bland mina utflyktstips i och runt Göteborg. Kanske de är ett kommande bokprojekt (inte för att jag behöver fler just nu…).

chefstomaten